x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect liberal - SRI, un superserviciu

Proiect liberal - SRI, un superserviciu

08 Dec 2005   •   00:00

Seful comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a anuntat ieri ca in PNL se lucreaza la un proiect de modificare a legilor serviciilor secrete.
"Dorim ca Romania sa aiba trei servicii, respectiv SRI, SIE si Serviciul similar din MApN. Prin proiectele la care lucram, STS, SPP, serviciul de informatii din MAI si cei din Ministerul Justitiei vor fi incluse in SRI", a explicat Stroe. Un alt proiect la care lucreaza PNL se refera la modificarea legii CSAT astfel incat sefii serviciilor secrete sa nu mai aiba drept de vot in Consiliu, ci doar sa participe cu rol consultativ pe aspecte tehnice. Stroe a mai spus ca in PNL se lucreaza si la modificarea Legii sigurantei nationale, dar nici unul dintre aceste proiecte nu este gata, anuntate de altfel de premierul Tariceanu inca de acum doua saptamani cand CSAT a decis infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii (CNI). Decizia a starnit reactii controversate, atat asupra controlului, cat si a rolului CNI.

42 DE LEGI. Premierul Tariceanu a reactionat declarand ca rolul CNI va fi stabilit printr-un proiect privind informatiile, contrainformatiile si siguranta nationala. El a mai explicat atunci ca in CNI doar se prelucreaza si se analizeaza informatiile care privesc securitatea nationala obtinute de servicii. Si presedintele Basescu declara ca CNI e o structura de analiza si nu de control al serviciilor secrete si anunta intrarea in dezbaterea Parlamentului a 42 de legi privind siguranta nationala. (G.A.)

×
Subiecte în articol: politic