x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Protocolul de aderare la NATO a Finlandei și Suediei va fi supus spre ratificare Parlamentului

Protocolul de aderare la NATO a Finlandei și Suediei va fi supus spre ratificare Parlamentului

18 Iul 2022   •   10:36
Protocolul de aderare la NATO a Finlandei și Suediei va fi supus spre ratificare Parlamentului

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a protocolului de aderare la NATO a Finlandei și Suediei.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participa la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul.

Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată continua cu cererile de aderare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iohannis