x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD propune plafonarea temporară a prețurilor la energie

PSD propune plafonarea temporară a prețurilor la energie

15 Sep 2021   •   16:14
 PSD propune plafonarea temporară a prețurilor la energie
Sursa foto: Lucian Alecu

Mihai Tudose anunță că PSD depune un proiect de lege privind plafonarea temporară a prețurilor la energie la media ultimelor șase luni, respectiv martie-septembrie. Statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final.

„PSD depune un proiect de lege privind plafonarea prețurilor la energie în România. Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru șae luni a prețului al o medie pe ultimele șase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, crearea unui fornd la Ministerul Energie care să compenseze pierderile la furnizori, fond alimentat de la buget și de la producătorii de energie - 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenția guvernului că e o soluție temporară la adăpostul cerei guvernul trebuie să se apuce de treabă. În fapt, au lăsat piața liberă în cel mai prost moment cu putiință, momentul în care producția națională e mult sub necesar”, spune vicepreședintele PSD Mihai Tudose.

El cere Executivului redeschiderea Complexului Energetic de la Mintia, care produce 1200 MWh, precum și să investească în alte unități de producere a energiei electrice.

Mihai Tudose firmă că statul ar putea avea două-trei companii mari care să „țină prețul jos”, care să „se joace cu piața, la modul pozitiv” și care să asigure măcar necesarul intern măcar pentru consum.

„Azi se produc î România 6000 de MWh și se consumă 7000. Numai Mintia producea 1200 de MWh. Făcute niște lucruri cu cap, repede, că se poate”, arată Tudose.

Mediafax

×