x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD şi PNL riscă să dispară de pe scena politică

PSD şi PNL riscă să dispară de pe scena politică

de Marius Gîrlașiu    |    05 Iul 2016   •   14:01
PSD şi PNL riscă să dispară de pe scena politică
Sursa foto: Adrian Manolache

Marile formaţiuni ar putea fi radiate din Registrul partidelor politice, potrivit unui proiect de lege iniţiat de către Octavian Popa, deputat neafiliat. Fostul liberal a propus ca partidele care îşi exclud în mod abuziv membrii să dispară din peisajul politic. Deocamdată, ideea deputatului se află în dezbatere publică, însă Popa va depune proiectul după vacanţa parlamentară.

 

În ultima vreme, PNL şi PSD şi-au executat fără milă disidenţii. De la Valeriu Zgonea, la Theodor Paleologu şi Cristian Bodea, cei care au crâcnit împotriva conducerii au zburat pe uşa din dos. Eliminarea vocilor critice a devenit o tradiţie în politica românească. În trecut, nume ca Mircea Geoană, Marian Vanghelie sau Mihai Sturzu au trecut şi ele prin ritualul epurării politice. Astfel de episoade s-ar putea rări dacă proiectul deputatului Octavian Popa ar deveni literă de lege. Alesul susţine că ideea i-a venit după un caz recent din interioriul PNL. “Este cazul a patru persoane care au fost alese consilieri locali în comuna Carcaliu, judeţul Tulcea. În ziua în care trebuia să fie validate consilieri locali, ele au ajuns să primească o adresă, fără a fi anunţaţi anterior, fără nicio explicaţie, că au fost excluşi din PNL”, susţine deputatul.

CCR stabilise de acum trei ani

Deocamdată, legea partidelor politice nu oferă posibilitatea acţiunii în instanţă pentru cei care se consideră nedreptăţiţi de excludere, iar dobândirea sau pierderea calităţii de membru este supusă doar statutului partidului. Deşi a fost declarată neconstituţională încă din 2013, această prevedere nu a fost nici până acum modificată. Deputatul Octavian Popa propune eliminarea acestui articol şi posibilitatea ca cei care se consideră exluşi abuziv să se poată adresa instanţelor de judecată. Astfel, “atunci când Tribunalul Bucureşti sau Curtea de Apel constată că un partid a săvârşit un abuz grav împotriva unui membru de-al său, în baza acestei decizii Ministerul Public să fie obligat să facă o notificare Tribunalului, cu drept de recurs şi partidul respectiv să fie şters din Registrul partidelor politice”, a propus Popa.

 

Octavian Popa a părăsit PNL luna trecută. Deputatul neafiliat este vicepreşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI. De ideea sa ar putea profita Valeriu Zgonea, zburat de PSD din fruntea Camerei Deputaţilor

×