x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Răzvan Murgeanu, angajament cu Secu’

Răzvan Murgeanu, angajament cu Secu’

de Oana Stancu Zamfir    |    30 Iul 2007   •   00:00
Răzvan Murgeanu, angajament cu Secu’
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu (PD), a dezvăluit intr-un interviu acordat BBC că a semnat in studenţie un angajament cu Securitatea. El susţine insă că nu a dat şi informaţii, iar Securitatea l-ar fi lăsat in pace pentru că nu voia şi nu voia.


Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu (PD), a dezvăluit intr-un interviu acordat BBC că a semnat in studenţie un angajament cu Securitatea. El susţine insă că nu a dat şi informaţii, iar Securitatea l-ar fi lăsat in pace pentru că nu voia şi nu voia.


Murgeanu a fost văzut recent făcănd "o vizită" la CNSAS. Şi-a cerut dosarul, susţine el in interviul acordat BBC. Spre deosebire de cei care vor să vadă dacă i-a urmărit Securitatea, Murgeanu ştia insă că a semnat un angajament cu fosta poliţie politică pe cănd era student. "E o chestie foarte simplă, nici eu nu am ştiut despre ce este vorba, că ulterior am văzut, l-am cerut ca să mă lămuresc", declară el pentru postul de radio.

Potrivit propriei relatări, in anul intăi de facultate ar fi fost reţinut de miliţie după ce a fost cu un student străin să-şi cumpere un casetofon dintr-un shop, cu valută cumpărată de la acel coleg.


POVESTEA. "M-am dus acolo şi cănd am ieşit ne-au luat frumos, ne-au băgat intr-o dubă şi m-am trezit la Secţia 1 intr-un beci. (...) Mi-am băgat nasul şi, dom’le, gata, ai pierdut facultatea… Am intrat intr-o moară de genul ăsta… Lui i-au dat drumul, că era cetăţean străin, şi am rămas eu la beciul respectiv. Mă rog, nu ştiu dacă asta e o scuză, dar eram bombardat, eram destul de tănăr pe vremea aia… Ei mi-au spus că «dom’le, dacă ne ajuţi să-i depistăm pe ăştia, pe studenţii străini care fac nu ştiu ce, iţi dăm drumul». Am semnat chestia asta, după care m-au căutat la facultate, după vreo două luni de zile… şi eu am crezut că sunt de la miliţie…", povesteşte Murgeanu.


"SCĂPARE"... Acesta este momentul cănd a semnat angajamentul şi a primit un nume conspirativ. Pe care nu şi-l mai aduce aminte, cu toate că a văzut dosarul recent. Ulterior ar fi refuzat să dea şi informaţii, iar Securitatea, surprinzător, l-a lăsat in pace. Ba chiar a propus scoaterea lui din reţea. "M-au fugărit vreo şase luni pe chestia asta, mă tot invitau să mă duc nu ştiu pe unde. Eu le-am spus: «Dom’le, nu vă supăraţi, nu vin, nu vin». Vreau să vă spun, ca să-nţelegeţi. N-am dat nici o declaraţie nimănui, niciodată. Este scris acolo, pentru că ofiţerul ăla, sau ce dracu’ era ăla, a venit acolo şi a scris: «Nu vrea să scrie, nu vrea să dea nimic, propun să-l scoatem din reţeaua informativă». Spre norocul meu, ăla a scris acolo: «Nu vrea, dom’le, ăsta e un nebun». Aşa a scris: «Nu vrea, minte»." Din această cauză, Murgeanu susţine că ar fi stat "din palmă in palmă" pănă la Revoluţie şi i s-au refuzat şi funcţii in PCR.


In prezent, "dacă ăia (CNSAS) sunt nişte oameni coerenţi acolo", nu are "ce probleme să aibă": "Deci, eu am fost pănă acolo. Ei s-au uitat... Eu le-am zis «să studiaţi...». Eu le-am cerut, dom’le. Marea majoritate erau chestii neoficiale, i-a bufnit răsul".


ANGAJAMENT
"Cănd eram student am fost cu un coleg să-mi cumpăr un casetofon de la un shop. Am cumpărat valută de la el, era student străin. Cănd am ieşit ne-au luat frumos, ne-au băgat intr-o dubă şi m-am trezit la Secţia 1 intr-un beci. Mi-am băgat nasul şi, dom’le, gata, ai pierdut facultatea… Mă rog, nu ştiu dacă asta e o scuză, dar eram bombardat, eram destul de tănăr..."

SIMPLU!
"Da, mi-au dat un nume conspirativ. Nici nu ştiu ce nume conspirativ mi-au dat. Nu, dar vreau să vă spun, ca să-nţelegeţi. N-am dat nici o declaraţie nimănui, niciodată. Este scris acolo, pentru că ofiţerul ăla, sau ce dracu’ era ăla, a venit acolo şi a scris: «Nu vrea să scrie, nu vrea să dea nimic, propun să-l scoatem din reţeaua informativă»"
Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei


Răsuflat

Despre angajamentul lui Murgeanu cu Securitatea se ştia neoficial in mediul politic de căteva luni. Murgeanu este vehiculat ca posibil candidat al PD pentru Primăria Capitalei sau pentru cea a Sectorului 1. Liderii PD nu au putut fi contactaţi ieri pentru a spune dacă au fost informaţi sau nu de Murgeanu in legătură cu "problema" sa. Doar secretarul executiv Costică Canacheu a declarat, tot pentru BBC, că "nu are date", iar cazul va fi discutat probabil de conducerea PD.

×
Subiecte în articol: politic murgeanu