x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Am avansat foarte mult în finalizarea criteriilor de decupaj ale viitoarelor regiuni

Dragnea: Am avansat foarte mult în finalizarea criteriilor de decupaj ale viitoarelor regiuni

08 Apr 2013   •   19:22
Dragnea: Am avansat foarte mult în finalizarea criteriilor de decupaj ale viitoarelor regiuni
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Finalizarea criteriilor de decupaj ale viitoarelor regiuni se află într-un stadiu avansat, a declarat luni ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, adăugând că până acum problema cea mai este cu regiunea Muntenia, informează agerpres.ro.

"Am avansat foarte mult în finalizarea criteriilor de decupaj ale viitoarelor regiuni administrative. Trebuie să recunosc faptul că actualul desen regional din România are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau în evaluare, continuă dezbaterile publice, dar se pare că ne îndreptăm cu paşi serioşi spre aceasta. N-am finalizat o analiză, dar nici n-am decis să ascund acest raport de progres", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului, la finalul unei dezbateri pe tema regionalizării care avut loc la grupul senatorial al PSD, în prezenţa premierului Victor Ponta, preşedinte al partidului.

Dragnea a adăugat că există în schimb o discuţie serioasă despre regiunea Muntenia, aceasta fiind singura regiune unde cel mai important pol de creştere - Bucureştiul - absoarbe foarte multe energii din restul regiunii, resurse financiare, resurse umane.

"Toată lumea vrea să meargă acolo, în plus concentrează foarte multe investiţii, fără ca nimic din aceste beneficii să se întoarcă şi în regiune. Este singura regiune unde polul de creştere este în exteriorul regiunii şi se va pune problema serios dacă nu cumva e mai bine ca Bucureştiul să fie inclus în această regiune, să nu mai existe această zonă decupată din regiune. Dar ăsta e un subiect care se discută în continuare. Analiza continuă", a spus Dragnea.

El a anunţat că Ministerul Dezvoltării a început să lucreze serios la competenţele şi atribuţiile care merg către regiuni, acesta fiind deja al doilea calup de întrebări care se pune în toate mediile.

De asemenea, a arătat vicepremierul, o întrebare importantă se referă la modul în care se finanţează toată arhitectura regională.

"Împreună cu Ministerul Finanţelor, să începem să gândim (un plan de arhitectură regională n.r.), plecând de la ideea că nu inventăm nicio taxă sau niciun impozit în plus faţă de ceea ce este acum", a adăugat Dragnea.

Vicepremierul a apreciat discuţia cu colegii săi din Senat ca fiind una foarte bună, care l-a mulţumit.

"Opinia generală este că proiectul trebuie realizat. Regionalizarea trebuie realizată în România. Au fost discuţii despre cum gândim stabilirea reşedinţelor fireşti. Le-am prezentat opinia mea, este aceeaşi, şi anume într-un judeţ să fie sediul regional, în celelalte judeţe să fie alte instituţii regionale şi majoritatea susţin lucrul ăsta. Sunt de acord că trebuie să finalizăm înfiinţarea regiunilor până la sfârşitul anului. Le-am spus şi dumnealor că vom face în două etape - finalul anului 2013 trebuie să ne prindă cu regiunile înfiinţate, cu structurile de conducere alese într-un mod sau altul, dar alese, nu numite, iar 2014 - 2015, eventual cel mai târziu şi 2016, toate instituţiile regionale să fie întărite, să fie operaţionalizate, în aşa fel încât până la alegerile locale din 2016 instituţiile din regiune toate să funcţioneze. Iar în paralel, în această perioadă de tranziţie, să fie un transfer de competenţe de la autorităţile de management naţionale către regiuni pentru a prelua competenţele pe autorităţi de management pe fonduri europene", a detaliat ministrul Dezvoltării.

×