x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Regiunea Har-Cov-Ms, obţinută de UDMR

Regiunea Har-Cov-Ms, obţinută de UDMR

de Aniela Nine    |    12 Feb 2010   •   00:00

Un proiect de lege al UDMR care prevede dublarea la 16 a numărului de regiuni de dezvoltare, incluzând înfiinţarea regiunii Harghita-Covasna-Mureş, a fost adoptat tacit de Senat. Politicienii PSD şi PNL din Covasna acuză "conotaţii etnice" în desenarea acestei regiuni de dezvoltare.



O iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR prin care se propune înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, una grupând judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare a fost adoptată tacit ieri de Senat. Proiectul de lege, depus încă din iulie 2009, avea raport negativ de la comisia de administraţie, însă pentru că termenul de dezbatere a fost depăşit a fost trimis ieri către Camera Deputaţilor fără a mai fi discutat de plenul Senatului. Potrivit proiectului, în locul celor 8 regiuni de dezvoltare actuale se organizează 16, grupate la rândul lor în 5 macroregiuni de dezvoltare, după cum urmează: Botoşani - Suceava, Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui, Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea (macroregiunea I);  Constanţa - Tulcea, Bucureşti, Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinţi - Olt (macroregiunea II); Gorj - Vâlcea, Argeş - Dâmboviţa - Prahova (macroregiunea III); Arad - Caraş-Severin - Timişoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna - Harghita - Mureş, Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş şi Bihor - Sălaj - Satu-Mare (macroregiunea V). Cele 8 regiuni actuale de dezvoltare nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică, funcţia lor fiind aceea de a coordona proiecte infrastructurale regionale.

PSD ŞI PNL ACUZĂ "CONOTAŢIILE ENTICE"

Adoptarea legii fără dezbateri în Senat a determinat reacţii critice din partea liderilor filialelor din Covasna ale PSD şi PNL. Deputatul Horia Grama, liderul PSD Covasna, a declarat Mediafax că o regiune formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va fi una de dezvoltare, ci una de "subdezvoltare". Grama s-a declarat însă convins că iniţativa UDMR nu va fi adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

"Este scandalos că nu a fost dezbătut în plen.

Probabil UDMR a recurs la tot feluri de tactici, pentru a trece tacit", a acuzat Grama, adăugând că criteriul avut în vedere de UDMR la "desenarea" regiunii este strict etnic. "N-ar fi o regiune de dezvoltare, ci de subdezvoltare, deoarece nu văd alt criteriu decât cel etnic", a explicat deputatul PSD Covasna. Şi liderul PNL Covansa, Marius Obreja, a apreciat că la baza stabilirii graniţelor regiunii Har-Cov-Ms stă tot un criteriu etnic.

×
Subiecte în articol: politic