x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Regresul din România dăunează unității Uniunii Europene”

“Regresul din România dăunează unității Uniunii Europene”

20 Noi 2018   •   12:50
“Regresul din România dăunează unității Uniunii Europene”
Sursa foto: Lukasz Kobus/EU/Lukasz Kobus

Financial Times dedică un editorial Guvernului condus de Viorica Dăncilă, pe care îl acuză de subminarea statului de drept, într-un moment aniversar pentru români - Centenarul Marii Uniri, 29 de ani de la răsturnarea lui Ceauşescu şi cu o lună înainte de preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România.

Financial Times scrie că românii au tot dreptul să fie mândri de momentele de referinţă din istoria lor modernă, inclusiv aderarea ţării la NATO și la UE. “În acest context, este cu atât mai puţin scuzabil faptul că actualul guvern de la București subminează statul de drept, împiedicând eforturile de combatere a corupției și stricând astfel imaginea României în rândul democrațiilor euro-atlantice”,  scrie FT.

De asemenea, publicaţia subliniază că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu a spus decât adevărul săptămâna trecută, când a afirmat că guvernul condus de social-democrați nu se limitează doar la reforme, ci face paşi înapoi în ceea ce priveşte progresele realizate de la aderarea la UE, în 2007. Publicaţia subliniază că, spre deosebire de Ungaria și Polonia, România nu face obiectul procedurilor legale oficiale ale UE, care pot, în principiu, să conducă la pedepsirea unui stat-membru. Cu toate acestea, regresul din România dăunează unității UE, deoarece întărește impresia în capitalele vest-europene că tot mai multe țări din Europa Centrală și de Est se îndepărtează de valorile fundamentale ale blocului, mai scrie FT, care aminteşte de modificarea Codului Penal. “În mod vădit, guvernul român a modificat o lege care va fi interpretată la Bruxelles nu doar ca o sfidare, ci ca un gest complet inadecvat dintr-o țară care se pregătește să reprezinte UE pe scena mondială”, susţine FT.

 

 

 

 

×