x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică România susţine aderarea Ucrainei la NATO

România susţine aderarea Ucrainei la NATO

02 Oct 2022   •   13:44
România susţine aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Klaus Iohannis a postat, astăzi, pe Twitter, o declarație semnată împreună cu președinții statelor din Europa centrală și de est, în care reafirmă „decizia luată la Summit-ul NATO de la Bucureşti, din 2008, privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

„Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, emitem următoarea declaraţie comună:

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei.

Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției", se arată în declaraţia comună, semnată de Klaus Iohannis, Miloš Zeman, preşedintele Cehiei, Alar Karis, preşedintele Estoniei, Egils Levits, preşedintele Letoniei, Gitanas Nausėda, preşedintele Lituaniei, Stevo Pendarovski, preşedintele Macedoniei de Nord, Milo Đukanović, preşedintele Republicii Muntenegru, Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, şi Zuzana Čaputová, preşedintele Slovaciei.

×
Subiecte în articol: ucraina nato