x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scandal în PNL înainte de congres: Crin, atacat de Norica, din cauza nevestei

Scandal în PNL înainte de congres: Crin, atacat de Norica, din cauza nevestei

de Gabriela Antoniu    |    26 Iun 2014   •   20:34
Scandal în PNL înainte de congres: Crin, atacat de Norica, din cauza nevestei
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Înaintea congresului extraordinar de vineri al PNL în cadrul căruia va fi modificat Statutul partidului astfel încât liberalii să treacă de la ALDE la PPE, europarlamentarul Norica Nicolai a lansat un atac fără precedent la adresa lui Crin Antonescu, spunând că a renunţat ”la tot” şi a pierdut partidul pentru ca soţia sa, Adina Vălean să fie vicepreşedinte al Parlamentului European din partea popularilor europeni.
”Crin Antonescu nu cred că mai poate reveni vreodată în fruntea PNL sau să mai fie candidat la alegerile prezidenţiale. Din păcate, pentru un preţ prea mic, Crin Antonescu a pierdut partidul. Ca să îşi pună soţia vicepreşedinte al Parlamentului European, Crin Antonescu a renunţat la tot”, a spus Norica Nicolai la Realitatea tv.

Fostul lider al PNL a reacţionat imediat, făcându-şi publică frustrarea de a fi soţul Adinei Vălean. Crin Antonescu a declarat că Norica Nicolai “vorbeşte alte prostii” şi că “Adina nu e nevasta mea în politică, ea e Adina Vălean. Ea a ajuns unde a ajuns când eu încă nu eram preşedinte al PNL”.
“Domnia sa (nr. Norica Nicolai) a fost în sistemul de liste al PNL, ea a fost vicepreşedinte alături de mine şi nu Adina Vălean. Era interesul României să aibă o delegaţie comună, faptul că Adina Valean a fost aleasă cu 100 de voturi în condiţiile în care sunt doar 13 români acolo(...) A fost vot secret. Cât am fost preşedinte PNL am fost într-o situaţie frustrantă”, a mai spus fostul lider al PNL.

Norica Nicolai nu este singurul liberal care l-a criticat pe Crin Antonescu pentru decizia ca PNL să treacă la PPE, după ce acum două zile popularii europeni au desemnat-o oficial pe Adina Vălean pentru unul din cele 14 posturi de vicepreşedinte al Parlamentului European.
“Nominalizarea Adinei Vălean de către PPE pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European consfinţeşte trădarea liberalilor europeni de către Antonescu şi actuala conducere a PNL, dar şi dezertarea definitivă de la liberalism. Coincidenţa dintre trecerea PNL la PPE şi candidatura Adinei Vălean la vicepreşedinţia Parlamentului European este mult prea mare ca să nu ridice semne de întrebare, fiind o dovadă a unei afaceri personale a lui Crin Antonescu cu cei din conducerea PPE. Antonescu a aruncat pe apa sâmbetei valorile liberale pentru un post călduţ pentru soţia sa. Este o trădare incalificabilă a electoratului liberal, care a crezut în vorbele lui Antonescu”, a susţinut şi Bogdan Nica, membru al Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale şi fost secretar adjunct al PNL, conform unui comunicat de presă.

31 de vicepreşedinţi şi 57 de candidaţi
Înaintea congresului extraordinar de vineri, Comisia de statut a liberalilor se va reuni pentru a da un vot final asupra statutului PNL din care se va elimina apartenenţa partidului la ALDE. De asemenea, conform senatorului liberal Cătălin Boboc, noul statut al liberalilor prevede că cei 31 de vicepreşedinţi ai PNL vor fi aleşi uninominal în congresul  partidului, urmând ca atribuţiile acestora să fie propuse, ulterior, în Biroul Politic Naţional şi aprobate de Delegaţia Permanentă, iar secretarul general al partidului să fie propus de preşedintele PNL şi validat de Biroul Politic Naţional, în care membri de drept vor fi liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene şi liderul delegaţiei de europarlamentari PNL.
Sâmbătă, în a doua zi de congres, va fi aleasă o nouă conducere a PNL, conform statutului modificat, vor fi prezentate rapoartele de activitate şi vor fi votate rezoluţiile privind afilierea la PPE şi fuziunea cu PDL.

Pentru funcţia de preşedinte al PNL vor candida Klaus Iohannis şi Ioan Ghişe, iar pentru cele 31 de funcţii de vicepreşedinţi s-au înscris în cursă 57 de candidaţi. Potrivit unor surse din PNL citate de mediafax.ro, poziţia de secretar general este dorită de preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, care de altfel nu şi-a depus candidatura pentru o poziţie de vicepreşedinte. În structurile de decizie ale organizaţiile judeţene PNL s-a votat, în general, şi favorabil pentru fuziunea prin absorbţie cu PDL, conform Agerpres, dar unele voci importante din teritoriu au arătat că vor lua poziţie în congres cu privire la necesitatea păstrării identităţii PNL şi a denumirii istorice a partidului.

Ce pregăteşte Tăriceanu
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi grupul său reformator au pregătit o amplă manifestare care să îngroape Congresul PNL. Surse liberale au relatat în exclusivitate pentru stiripesurse.ro că liderul ALDE, Guy Verhofstadt, este în drum spre  România. “De venit, sigur vine”, ne-au confirmat surse din grupul lui Tăriceanu. Potrivit informaţiilor parvenite pe filiera PNL, în timpul Congresului liberalilor, liderul ALDE,
alături de Tăriceanu şi cei care-l susţin, intenţionează să organizeze un eveniment de presă care ar putea avea loc chiar într-o sală din Parlament apropiată de cea în care se
desfăşoară Congresul PNL.

×
Subiecte în articol: congres pnl