x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scutaru: Deputaţii liberali nu vor vota ordonanţa referitoare la majorarea accizei la combustibil

Scutaru: Deputaţii liberali nu vor vota ordonanţa referitoare la majorarea accizei la combustibil

01 Apr 2014   •   11:43
Scutaru: Deputaţii liberali nu vor vota ordonanţa referitoare la majorarea accizei la combustibil

Liderul deputaţilor liberali, George Scutaru, a anunţat că PNL nu va vota ordonanţa referitoare la majorarea accizei pentru combustibil începând cu 1 aprilie.

'Grupul parlamentar liberal nu va vota acciza pe benzină şi motorină impusă de Guvernul Ponta. Mă refer la OUG 102/2013, care prevede intrarea în vigoare a accizei majorate cu 7 eurocenţi pentru combustibil, dar şi la OUG 111/2013 care prevede intrarea în vigoare a majorării accizei pe combustibil de la 1 aprilie, de astăzi. Facem acest anunţ deoarece proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonanţe 111/2013 se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de marţi', a afirmat Scutaru într-o conferinţă de presă la Parlament.

Scutaru a precizat că PNL nu votează majorarea accizei pentru că 'nu are nicio garanţie asupra modului în care Guvernul Ponta doreşte folosirea acestor bani'.

'Guvernul Ponta acţionează haotic, sunt declaraţii contradictorii din partea premierului, din partea ministrului de Finanţe, a ministrului Transporturilor privind modul de utilizare a acestor bani. Guvernul Ponta şi PSD îi vor duce pe români la sapă de lemn, guvernul Ponta va duce ţara la dezastru economic. Ponta şi PSD guvernează doar pentru baronii locali, nu pentru români şi doar pentru a-şi duce la capăt proiectul lor ascuns. Proiectul real al PSD este acapararea puterii totale şi aducerea lui Ponta la Cotroceni. În acest fel, practic baronii PSD doresc să pună mâna pe România', a adăugat Scutaru, potrivit Agerpres.

La rândul său, deputatul Ludovic Orban a subliniat că PNL a militat 'pentru reducerea fiscalităţii ca mijloc de stimulare a dezvoltării economice şi pentru împiedicarea oricărei tentative a Guvernului Ponta de a renunţa la cota unică de impozitare sau de introduce diferite taxe pentru a petici bugetul şi pentru a asigura resurse pentru clientela politică'.

'Introducerea accizei pe fondul tensiunii politice generate de circul mediatic de cei doi actori politici disperaţi - Traian Băsescu şi Victor Ponta - riscă să genereze un puseu inflaţionist. Data de 1 aprilie nu este numai data la care creşte preţul combustibilului dar este data la care creşte preţul energiei electrice şi a gazelor naturale', a afirmat Orban în aceeaşi conferinţă de presă.

Orban a subliniat că majorarea accizei la combustibil are 'efecte negative' asupra transportului de persoane şi de marfă, asupra bugetului celor aproape 6 milioane de proprietari de automobile, costului lucrărilor agricole, preţurilor.

El consideră că Traian Băsescu, 'cel care pozează în cruciat împotriva introducerii accizei, e ultimul om care poate avea legitimitate într-o astfel de poziţie politică'.

'Traian Băsescu nu poate să joace rolul celui care plânge de deteriorarea vieţii cetăţenilor români. Cum poate Traian Băsescu, care este autorul celei mai grave prăbuşiri a nivelului de trai din România în ultimii 20 de ani prin majorarea TVA cu 5%, prin tăierea salariilor, prin tentativa de tăiere a pensiilor? Cum poate Traian Băsescu să joace în mod ipocrit astăzi rolul de apărător al cetăţenilor României în privinţa introducerii accizei pe combustibil?', a adăugat Orban.

El a precizat că majorarea accizei pe combustibil este introdusă de Guvern prin OUG 102-2013 şi nu de Parlament. Ordonanţa a fost aprobată de Senat şi se află Camera Deputaţilor, care are rol decizional şi o poate respinge.

Orban a făcut un apel către parlamentarii puterii şi ai PP-DD că 'se sinucid politic' dacă votează în favoarea majorării accizei la combustibil, liberalii urmând să informeze cetăţenii din fiecare colegiu despre parlamentarii care au susţinut acest act normativ.

×
Subiecte în articol: acciza carburanti George Scutaru liberali