Parlamentul României a administrat o nouă lovitură celor care au încercat să anihileze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Senatul a respins, ieri, ambele proiecte de lege prin care se dorea desființarea SIIJ, inițiate de USR și de PNL. Fiind Cameră decizională, votul din Senat este definitiv. Guvernul nu poate emite Ordonanță de Urgență pe această temă, iar premierul a subliniat că, în acest moment, nu se pune problema asumării răspunderii cu privire la această chestiune.
Primul proiect de lege care viza abrogarea din cuprinsul Legii nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, a articolului 88 care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea SIIJ, și care a fost supus votului Plenului Senatului este cel care a fost adoptat tacit la Camera Deputaților, dar care, săptămâna trecută, a primit raport de respingere în Comisia Juridică a Senatului. Proiectul, inițiat de parlamentarii USR, a fost respins, în plen, cu peste 42 de voturi. De remarcat este că, ieri, la aceste lucrări, nu au participat toți parlamentarii USR pentru a-și susține proiectul de lege.
Al doilea proiect de lege de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție respins de Senat a fost inițiat de grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaților. În acest moment, SIIJ rămâne operațională, exact așa cum este prevăzută în lege, parlamentarii PNL sau chiar Guvernul putând iniția, în viitor, noi proiecte de lege de modificare a Legii nr. 304/2004.
Activitatea SIIJ este boicotată din interior
Chiar dacă, din punct de vedere legislative, lucrurile au revenit, deocamdată, în matca normală, din punct de vedere practic activitatea SIIJ este ținta unui atac din interiorul sistemului. După cum se știe deja, Adina Florea a renunțat la validarea numirii sale în funcția de procuror-șef al acestei structuri, după ce, timp de 6 luni, Plenul CSM nu a reușit să valideze rezultatele concursului la care a participat. Luni, CSM a luat act de retragere și, astfel, situația a fost tranșată. Tot luni, CSM a respins și solicitarea fostului șef al SIIJ, actualul judecător la Curtea Constituțională, Gheorghe Stan, de conservare a unui post de procuror în cadrul Secției, pentru după ce mandatul său de la CCR va expira. Și acest subiect a fost amânat timp de aproape opt luni.
Desființarea SIIJ reprezintă unul dintre angajamentele pe care Klaus Iohannis și le-a luat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a organizat o consultare a adunărilor generale ale instanțelor și Parchetelor, cu privire la acest subiect, consultare în urma căreia au răspuns sub jumătate dintre magistrați. Din răspunsuri, rezultă că judecătorii, inclusiv cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la Curtea de Apel București, nu doresc desființarea SIIJ. De cealaltă parte însă, procurorii care au răspuns doresc desființarea acestei secții.
În timp ce “Sistemul” a blocat numirea Adinei Florea la conducerea Secţiei, PNL și USR au “luat bătaie” la votul din Plenul Senatului cu privire la desființarea “Poliției Magistraților”