x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Soluţii pentru ANI de la Guvern

Soluţii pentru ANI de la Guvern

26 Apr 2010   •   00:00

Două declaraţii de avere pentru demnitari: una publică, una confidenţială



Demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei. Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare, conform proiectului de lege aprobat, luni, de Guvern pentru a asigura funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Proiectul de lege este intitulat "consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice".

ANI va încheia un raport de analiză pe care îl va înainta, după caz, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sau Parchetului, împreună cu propuneri de măsuri. ANAF sau Parchetul sunt obligate să proceseze aceste concluzii şi propuneri, să adopte poziţii instituţionale şi să informeze pe demnitar cu privire la poziţia instituţională adoptată. ANAF sau Parchetul pot propune instanţei măsuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, şi declanşa procedurile specifice potrivit competenţelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua măsura impozitării bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedură fiscală, sau la rândul său va sesiza Parchetul cu privire la săvârşirea unei infracţiuni", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Premierul Emil Boc a apreciat la rândul său că, prin transmiterea raportului ANI către Parchet sau ANAF, să răspunde din nou exigenţelor Curţii Constituţionale, respectiv ca Agenţia Naţională de Integritate să nu fie considerată un organism jurisdicţional în sensul puterii judecătoreşti.


CONSULTĂRI LA COTROCENI

Premierul Emil Boc a explicat luni, la consultările cu şeful statului, soluţia adoptată în proiectului Guvernului privind ANI. "Decizia Curţii Constituţionale a pus România în dificultate, dar cred că astăzi, în baza muncii pe care am desfăşurat-o în ultimele patru zile, am găsit o soluţie prin care, pe de o parte să răspundem exigenţei europene de a avea o agenţie naţională de integritate...", a declarat Emil Boc la începutul dezbaterilor cu şeful statului, fiind întrerupt chiar de preşedintele Băsescu: "Şi al românilor, domnule preşedinte, domnule prim ministru!". Preşedintele PDL a părut surprins pe moment de intervenţia şefului statului. După câteva clipe, el s-a simţit dator să explice: "Şi a românilor. În primul rând pentru români este procesul de transparenţă la care trebuie să dăm dovadă în continuare. Ne-am ales o funcţie publică, este firesc să suportăm şi transparenţa necesară cu privire la modul de dobândire a averii. Într-adevăr, aceste cerinţe răspund românilor în ultimă instanţă, dar şi mecanismul european, care face din cetăţenul român cetăţean cu drepturi depline odată ce mecanismul de cooperare şi verificare pe justiţie va fi eliminat". El a precizat că soluţia adoptată a fost completarea a două declaraţii de avere, una completă, care rămâne la ANI, iar a doua, care va fi publicată pe siteurile instituţiilor, care va conţine doar cu averea deţinută, fără a fi specificate în amănunt adresele imobilelor sau în ce bănci sunt depozitaţi banii semnatarului declaraţiei de avere.


GLUMIŢE PE CASA DIN MIHĂILEANU
Soluţia l-a amuzat pe Traian Băsescu, care a remarcat zâmbind că nu va mai specifica faptul că are un apartament în strada Mihăileanu. "Deci înţeleg că pot să ţin secret că am apartament din Mihăileanu, să nu ştie nimeni", a spus râzând şeful statului. "Se va şti că aveţi un apartament în Bucureşti. Adresa exactă nu va fi în declaraţia publică, va fi confidenţială, care va fi depozitată şi analizată de ANI", a explicat Emil Boc.


TERMEN DE 10 ZILE PENTRU PARLAMENT
La începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, presedintele Traian Băsescu a declarat că ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile. El a spus că dacă problema legată de funcţionarea ANI nu va fi rezolvată, acest lucru va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care CE o va face vizavi de justiţia din România în vară. Băsescu a spus că speră că Parlamentul va fi un partener în rezolvarea problemei legislative legate de ANI în maximum 10 zile.

"După cum v-am informat prin scrisoarea transmisă în week-end, motivul întâlnirii este legat de ANI, unde, în mod evident, nu se poate miza doar pe acţiunea guvernamentală, pentru că nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. Motivaţia legală decurge din articolul 148 din Constituţie, care spune că Parlamentul, preşedintele şi Guvernul sunt obligaţi să... sunt responsabili de ducerea la îndeplinire a Tratatului de aderare, unde noi am avut o clauză pe justiţie. De aceea, motivul principal este să vă adresez rugămintea ca în regim de urgenţă proiectul de lege pe care Guvernul îl va transmite astăzi Parlamentului să fie analizat în cele două Camere şi poate, poate într-un interval de 10 zile să restabilim funcţionalitatea ANI, pentru că impactul nefuncţionării ANI asupra raportului din această vară va fi major", a declarat Traian Băsescu în debutul întâlnirii cu liderii PSD şi PC.


REPLICI ACIDE BĂSESCU-PONTA

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au avut, luni, la Cotroceni, un schimb de replici acide despre proiectul Guvernului legat de ANI, despre respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, despre opoziţie şi despre rolul Parlamentului.

"Domnule preşedinte, dumneavoastră aveţi textul Guvernului?", l-a întrerupt Victor Ponta pe Traian Băsescu, în timp ce acesta făcea un apel la liderii opoziţiei pentru ca Parlamentul să adopte o nouă lege ANI în decurs de 10 zile. Şeful statului a afirmat că nu a primit proiectul de lege şi că nu este "problema" sa să analizeze textul Guvernului. "Cred că la ora asta este transmis deja spre Parlament, dacă reuşesc să ia şi un aviz al Consiliului Legislativ", a continuat el."Şi atunci, iertaţi-mă, cu noi vă consultaţi pe textul acesta sau vreţi să aflaţi şi opinia noastră?", a întrebat Ponta. "Nu, pe dumneavoastră domnule preşedinte vreau să vă rog ca partidul dumneavoastră, pentru că este vorba de Parlament, şi din câte ştiu sunteţi partid parlamentar...", a replicat, la rândul său, preşedintele Băsescu, fiind întrerupt de Ponta: "Încă mai suntem. Ştiu că dumneavoastră nu sunteţi implicat în eforturile...". Preşedintele a făcut apel la continuarea discuţiei într-un "registru serios".  "Sunt foarte serios, voiam să vă întreb doar dacă solicitarea dumneavoastră este de a sprijini acest text, care înţeleg că se elaborează în aceste minute", a spus Ponta. "Nu, înţeleg că a fost aprobat, probabil nu sunteţi la curent cu şedinţa de Guvern de astăzi, a fost adoptat un text care va fi trimis la Parlament. Sigur că nu vă cer să-l adoptaţi aşa cum îl emite Guvernul, Parlamentul are două Camere, se vor pronunţa fiecare asupra textului, comisiile, singura problemă este ca acest lucru să se petreacă în circa zece zile", a punctat Băsescu.

La încercarea liderului PSD de a aborda şi subiectul legii funcţionarilor publici, şeful statului a arătat că nu este în măsură să se pronunţe pe alte chestiuni, decât pe ANI.

"Dacă vreţi un punct de vedere personal, trebuie să vă spun că mi se pare în neregulă decizia Curţii Constituţionale de a defrişa de atribuţiuni ANI, pentru un singur motiv: nu este o instituţie care funcţionează pentru toţi cetăţenii României., ci pentru cei care vor să ocupe funcţii importante în politică - preşedinte, parlamentari, miniştri, consilieri, primari. Deci oamenii când vin şi candidează la o asemenea funcţie, ştiu că trebuie să-şi supună controlului public averile. De aceea mi se pare că o opţiune voluntară a celor care ne aflăm în politică este considerată ilegală de CC, dar cum nu pot discuta deciziile CC, fac un apel la dumneavoastră să se corecteze neajunsul pe care îl avem într-o obligaţie asumată de noi în relaţia cu Bruxelles-ul", a opinat Traian Băsescu.

Liderul PSD a adus în discuţie publicarea îbn Monitorul Oficial al motivării deciziei CCR, pentru a putea ţine cont de punctele de vedere ale Curţii în corectarea legii ANI, moment în care Traian Băsescu a artătat că va fi vorba, probabil, de o nouă Lege ANI, nu de corectarea celei declarate deja ca neconstituţională. "Nu ne vom opune la nimic cu condiţia să fie constituţional, domnule preşedinte. Sunt convins că şi dv vreţi să fie totul constituţional, domnule preşedinte", a precizat Ponta. "Categoric! Ştiţi că întotdeauna am ţinut cont de deciziile Curţii Constituţionale. Parlamentul nu a ţinut cont..", a făcut aluzie Băsescu la momentul suspendării sale din funcţia de preşedinte al României. "Parlamentul nu a ţinut cont...", a continuat şeful statului. "Îl desfiinţaţi!", a afirmat ironic Victor Ponta.


ÎNTRE UTIL ŞI PLĂCUT

La întrebarea liderului PSD dacă discuţiile vor viza şi fondul legii, răspunsul lui Traian Băsescu a fost scurt: "Da, dacă vă face plăcere... Mai avem 45 de minute la dispoziţie să discutăm fondul problemei". "Credeţi că de plăcere, domnule preşedinte? Dacă nici dumneavoastră nu ne-aţi chemat de plăcere, nici noi nu stăm de plăcere", a replicat Ponta, formulă care l-a determinat pe Băsescu să răspundă prompt: "În mod categoric nu de plăcere". "Tocmai, mă gândeam dacă e util, că plăcere nu e", a conchis Ponta, moment în care ziariştii prezenţi au fost invitaţi să părăsească sala de consultări.

×
Subiecte în articol: politic