x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Editura Nemira și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță o nouă specie pe cale de dispariție: cititorul

Editura Nemira și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță o nouă specie pe cale de dispariție: cititorul

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Iul 2024   •   10:00
Editura Nemira și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță o nouă specie pe cale de dispariție: cititorul

La aniversarea a 33 de ani pe piața locală, Editura Nemira, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, anunță lansarea unei noi campanii, un demers inedit și necesar, care își dorește să pună din nou pe agenda publică de discuții problema scăderii dramatice a interesului pentru lectură în România.

Nu întâmplător, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Această statistică alarmantă reflectă un declin major în ceea ce privește obiceiul lecturii, un fenomen atribuit în principal lipsei de timp, dar și interesului scăzut pentru cărți.

Campania „Cititorul – O nouă specie pe cale de dispariție” își propune să abordeze această problemă printr-o expoziție temporară care implică activ și comunitățile de cititori, scriitori, editori, profesioniști ai industriei de carte, creatori de conținut și jurnaliști.

Aceștia vor fi invitați, în perioada 27-28 iulie, între orele 12:00 – 18:00, să ocupe un loc în spațiile special amenajate în puncte-cheie ale muzeului și să citească o carte, în funcție de preferințe. Astfel, fiecare dintre ei vor ilustra imaginea cititorului contemporan, în încercarea de a preveni tocmai extincția acestuia. 

Mai mult, demersul de a aduce cititorii în muzeu și de a-i expune vizitatorilor își propune să contribuie la conștientizarea importanței obiceiului de a citi și susține nevoia de a promova și proteja valorile culturii scrise.

 „Cititorul - O nouă specie pe cale de dispariție” este un proiect creat de Saatchi Creative Hub pentru Nemira și este o continuare firească a campaniei Bookvertising, demarată în 2022. Bookvertising a adus primul mesaj de interes public care promovează lectura, obiectivul principal al proiectului fiind acela de a încuraja lectura și de a promova autorii români, invitând brandurile prezente în România să plaseze în propriile reclame cărți scrise de aceștia din urmă. Și alte edituri s-au alăturat inițiativei Nemira, iar platforma Bookvertising rămâne deschisă în continuare tuturor editurilor și brandurilor care doresc să se alăture demersului. Campania a fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale în 2022 și 2023.

Despre Nemira

Nemira este una dintre primele edituri independente din România. A fost fondată în 1991 la București de Valentin Nicolau și este condusă de aproape 10 ani de fiica acestuia, Ana Nicolau. Editură independentă curajoasă, Nemira are ca prioritate să aducă cititorilor povești puternice și idei provocatoare. Nemira traduce unii dintre cei mai populari și îndrăzneți scriitori din toată lumea, dar totodată încurajează generațiile noi și emergente de scriitori români prin n’autor, singurul imprint din România dedicat în totalitate scriitorilor autohtoni contemporani. În legătură permanentă cu cititorii, firul roșu al tuturor cărților publicate este #plăcerealecturii.

Despre Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

În prezent, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu ştiintific de cca 2 milioane de exemplare, grupate în colecții zoologice, geologice, paleontologice dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale după care au fost descrise specii noi pentru ştiinţă.

Sediul actual din Șos Kiseleff nr. 1 a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute, Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii. Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” continuă tradiția fondatorului său, fiind una dintre cele mai vechi și importante instituţii de cercetare a biodiversităţii, de educare şi culturalizare a publicului.

 

 

×