x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Weekend extrem! Alertă meteo dublă în România, între căldură intensă și furtuni puternice cu averse torențiale

Weekend extrem! Alertă meteo dublă în România, între căldură intensă și furtuni puternice cu averse torențiale

de Redacția Jurnalul    |    20 Iul 2024   •   09:52
Weekend extrem! Alertă meteo dublă în România, între căldură intensă și furtuni puternice cu averse torențiale

România se pregătește să facă față unui weekend caracterizat de condiții meteo extreme. Pe de o parte, valul intens de căldură cu care ne confruntăm va continua să afecteze multe orașe. Pe de alta, mai multe zone sunt sub alertă cod galben și portocaliu de furtuni puternice.

De sâmbătă până duminică dimineață, este cod galben în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local în Maramureș și în Muntenia. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Cod portocaliu va fi, de sâmbătă, ora 15.99, până duminică, ora 3.00, în sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei.

Vor fi perioade cu averse torențiale intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70...90 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

Pe de altă parte, sâmbătă în Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Județele Dolj, Olt și Teleorman sunt sub cod portocaliu. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Duminică, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală intră sub cod galben de caniculă.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

(sursa: Mediafax)

×