x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sondaj IRECSON - Nastase 41,11%, Basescu 27,9%

Sondaj IRECSON - Nastase 41,11%, Basescu 27,9%

24 Noi 2004   •   00:00

Inainte cu doar cateva zile de alegerile parlamentare si prezidentiale de duminica, un sondaj de opinie realizat de Institutul Irecson, in perioada 16-21 noiembrie, releva o detasare neta a candidatului Uniunii Nationale PSD + PUR, Adrian Nastase, fata de candidatul Aliantei D.A., Traian Basescu, in cursa prezidentiala. Conform autorilor sondajului, 88,84% din cei chestionati si-au afirmat intentia de a se prezenta la vot.

ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
PREZIDENTIALE. In cursa pentru Cotroceni, candidatul Uniunii PSD + PUR, Adrian Nastase, ar fi votat de 41,11% din cei care si-au manifestat intentia de a merge la vot, in timp ce Traian Basescu ar fi votat de 27,9%, releva sondajul. Pe locul trei in optiunea de vot a celor chestionati se situeaza liderul PRM, C.V. Tudor, cu doar 10,03%, urmat de Petre Roman, cu 4,25%, Gigi Becali, cu 4,06%, Marko Bela, cu 3,80%, si Gheorghe Ciuhandu cu 2,11%. Ceilalti candidati la Presedintie, Gheoghe Dinu, Raj Tunaru, Marian Milut, Ovidiu Tudorici si Aurel Radulescu ar obtine sub 1% din intentia de vot. Procentul nonrespondentilor la aceasta intrebare a fost de 4,99%.

PARLAMENTARE. In favoarea Uniunii Nationale PSD + PUR si-au exprimat intentia de vot 41,5% din cei chestionati, in timp ce pentru Alianta PNL-PD ar vota 30,4% din respondenti. Pe urmatorul loc, la mare distanta de primii doi clasati, se situeaza PRM, cu 10,14% din intentia de vot. Nici unul din celelalte partide nu depasesc pragul de 5%. Astfel, in favoarea UDMR si-au exprimat intentia de vot 3,83% din respondenti, pentru PNG 3,78%, pentru FD 2,23%, iar pentru PNTCD 1,41%. Alte partide precum AP, PTD, APC sau URR au intrunit sub 1% din intentia de vot. COMPARATIV. Sondajul pe care Irecson l-a dat ieri publicitatii este o continuare a celui pe care institutul l-a realizat inainte de inceputul campaniei electorale, in prima jumatate a lunii octombrie. Actualul sondaj releva o crestere a diferentei dintre Adrian Nastase si Traian Basescu la 13, 21% in favoarea candidatului Uniunii PSD + PUR, fata de 4,32% cat se inregistra la primul sondaj. Realizatorii sondajului explica aceasta crestere si prin faptul ca, in sondajul din octombrie, la intrebarea referitoare la intentia de vot la prezidentiale nu s-au regasit unii dintre actualii candidati la Presedintie, precum Becali, Tunaru, Radulescu si Dinu, care acum au acumulat 5,45% din voturi, procente provenite de la votantii anteriori ai lui Traian Basescu. Totodata, considera realizatorii cercetarii, Adrian Nastase a reusit sa atraga 3,72% dintre cei care erau nehotarati la primul sondaj. Ambele sondaje au fost realizate pe acelasi esantion de 4 000 de subiecti, marja de eroare fiind de +/- 1,5%.

EXPLICATII
Dumitru Porojan, directorul Irecson, a declarat ca barometrul de opinie nu a fost finantat de nici un partid politic, ci a fost sustinut din fonduri proprii, inscriindu-se in contextul preocuparilor institutului de evaluare si analiza multicriteriala a vietii politice, economice si sociale din Romania. Institutul pe care il conduce a mai realizat sondaje de opinie si la alegerile locale.

×
Subiecte în articol: politic intentia