x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Stephen Hadley, despre Transnistria

Stephen Hadley, despre Transnistria

de Radu Tudor    |    24 Oct 2005   •   00:00
Stephen Hadley, despre Transnistria

Stephen Hadley (foto), consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, George Bush, a efectuat in week-end o vizita de 24 de ore la Bucuresti.

Preferam sa actionam din spatele scenei

Stephen Hadley (foto), consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, George Bush, a efectuat in week-end o vizita de 24 de ore la Bucuresti. Inaltul oficial american a avut intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Intr-o intalnire restransa, Hadley a dezvaluit cateva dintre obiectivele vizitei sale la Bucuresti. Cel mai important subiect a fost cel al securizarii zonei Marii Negre, proiect in care SUA si Romania se sprijina reciproc. "Trebuie sa identificam acele preocupari comune tarilor riverane si acele amenintari la adresa securitatii acestei zone. Traficul de droguri, cel de persoane, tranzitul unor elemente ce tin de terorism dinspre Orientul Mijlociu spre Europa sunt toate preocupari foarte serioase. Obiectivul, pus in valoare si de partenerul nostru strategic, Romania, este acela al sprijinirii democratizarii si securizarii tuturor tarilor riverane Marii Negre. E un spatiu important si el se afla in atentia noastra", a afirmat Hadley.

ALIANTA. Despre alianta conjuncturala a Turciei cu Rusia, pentru blocarea extinderii operatiunii NATO "Active Endeavour" in Marea Neagra, oficialul american a precizat ca acest comportament al unui aliat NATO - Turcia - trebuie privit si inteles in context istoric. Turcia are sensibilitatile sale in legatura cu modificarea unor aspecte prevazute in Conventia de la Montreaux (1936), dar trebuie sa inteleaga ca adevarata miza este rezolvarea problemelor regiunii Marii Negre, in special pe linia securitatii.

TRUPELE ROMANE. Dintre subiectele importante nu putea lipsi prezenta trupelor romane in Irak si Afganistan. Consilierul presedintelui Bush a afirmat ca SUA apreciaza in mod deosebit contributia Romaniei in cele doua teatre de operatiuni si ca a existat deja un ajutor financiar de 17 milioane de dolari destinat Armatei Romane, folosit in special pentru prezenta in cele doua teatre. Foreign Military Fund (FMF) este un alt program de sprijin financiar al SUA pentru Ministerul Apararii Nationale ce functioneaza deja traditional.

Legat de cheltuirea unor sume importante de la bugetul Apararii romanesti pentru mentinerea trupelor in Irak si Afganistan, Hadley a explicat ca este de datoria politicienilor sa explice populatiei ca acest lucru se petrece in interesul securitatii colective. "Asigurarea securitatii nu este gratuita", a conchis oficialul SUA. Situatia din Transnistria preocupa Statele Unite ale Americii si angajamentele Rusiei privind retragerea trupelor sale din zona sunt monitorizate cu atentie. Hadley a precizat ca independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova trebuie garantate. "In privinta Transnistriei exista anumite sensibilitati de care tinem cont. Actionam mai putin la vedere, prin initiative directe si mai mult din spatele scenei", a declarat oficialul american.

APRECIERE
Rugat sa faca un comentariu pe tema cooperarii dintre serviciile de informatii romanesti si americane, in special pe linia combaterii terorismului, Stephen Hadley a declarat: "Romania este un bun aliat, un partener strategic, cooperarea in acest domeniu este foarte buna si vreau sa subliniez aprecierea pentru implicarea personala a presedintelui Basescu in initiativele pentru democratizare, securitate si combaterea terorismului".
×
Subiecte în articol: politic hadley