x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Suspendare - 27 de acuzatii contra Basescu

Suspendare - 27 de acuzatii contra Basescu

de Lavinia Dimancea    |    13 Feb 2007   •   00:00
Suspendare - 27 de acuzatii contra Basescu

La aproape o luna de la anuntul declansarii procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Basescu, PSD a facut ieri primul pas si a depus la Parlament propunerea de suspendare. Pesedistii ignora in acest fel apelul premierului de a amana acest demers.

Nu mai putin de 25 de pagini si 27 de capete de acuzare, inghesuite in sase capitole. Atat are documentul PSD privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu, pregatit de o echipa de juristi ai partidului, dupa consultari cu PRM si PC si aprobat ieri de conducerea pesedista. Un text mult mai consistent decat cel intocmit in 1994 impotriva presedintelui Ion Iliescu, care se limita la doua pagini si jumatate si sase capete de acuzare. Pornind de la o expunere care argumenteaza demersul de suspendare, documentul, semnat de 182 de parlamentari ai PSD si PRM, reprezinta o insiruire de incalcari ale Constitutiei centralizate din cei peste doi ani de mandat ai presedintelui. Sunt invocate punctual declaratii de presa, interventii la diverse reuniuni, decizii sau actiuni ale "presedintelui jucator, bautor si dansator", dupa cum l-a numit ieri Mircea Geoana pe Traian Basescu. "Proiectul politic Traian Basescu este acela al unui Basescu dictator, care denigreaza permanent stalpii democratiei, partidele politice, Parlamentul, justitia, societatea civila, iar toate acestea pun germenii unei lovituri de stat planificate. Traian Basescu urmareste instaurarea unui regim autoritar populist dupa chipul si asemanarea sa", a spus Geoana.

 • Cititi aici propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, prezentata azi de PSD si trimisa Parlamentului.
 • FAPTELE. Printre cele 27 de incalcari ale Constitutiei enumerate in documentul incriminator se numara arogarea calitatii de "presedinte-jucator", "deturnarea vointei electoratului" la alegerile din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile de revocare a presedintilor celor doua Camere, solicitarea adresata premierului Tariceanu de a-si da demisia si intentia de declansare a alegerilor anticipate si incercarea de a se substitui Guvernului. Totodata, Basescu este acuzat de protejarea intereselor "mafiote" (interventia in favoarea firmei ALRO Slatina, prin intermediul fostilor sai consilieri, Theodor Stolojan si Elena Udrea), folosirea serviciilor de informatii pentru "a supraveghea informativ clasa politica" si pastrarea memoriului Petromidia "fie pentru a-l santaja pe premierul neascultator, fie pentru a-l compromite".

  DRUMUL SESIZARII
  Dupa depunerea propunerii de suspendare, Birourile Permanente ale celor doua Camere il vor informa "neintarziat" pe presedintele Romaniei. Ulterior, va fi convocata o sedinta comuna pentru prezentarea propunerii de suspendare si ascultarea explicatiilor presedintelui, in care parlamentarii vor vota daca datele sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii de ancheta. In cazul in care s-a decis ca datele sunt suficiente, propune-rea de suspendare se trimite de indata Curtii Constitutionale. In termen de 24 de ore de la primirea avizului, parlamentarii vor vota propunerea de suspendare.
  PD CONTESTA
  Democratii au sesizat ieri Curtea Constitutionala in privinta noii forme a Legii referendumului, alaturi de cei 50 de deputati PD semnand si 19 de la PLD, un reprezentant al minoritatilor (Aurel Vainer) si un independent (Leonida Lari). Trei argumente probeaza neconstitutionalitatea acestei legi, sustin semnatarii. Primul se refera la limitarea dreptului poporului de a se exprima prin referendum, prin interzicerea organizarii acestuia simultan cu desfasurarea alegerilor, cu mai putin de sase luni inainte de acestea sau cu 45 de zile dupa. Al doilea argument vizeaza numarul de voturi care il pot demite pe presedinte. Potrivit lui Emil Boc, odata ales, presedintele este presedintele tuturor romanilor, asa ca nu poate fi demis decat cu majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale. Cel de-al treilea argument are in vedere principiul neretroactivitatii legii. Liderul PD a explicat ieri ca Parlamentul ar trebui dizolvat in cazul esuarii referendumului, pentru ca "s-ar afla in conflict cu presedintele reconfirmat de electorat". (Oana Stancu)

  ×
  Subiecte în articol: basescu politic preşedintelui suspendare