x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit

Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit

de Agerpres    |    25 Mar 2014   •   18:22
Traian Băsescu: Parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat marţi că parteneriatul strategic cu SUA este de neînlocuit şi a susţinut că "zâmbind politic şi spre Est şi în Asia", creăm "confuzie prin atitudine".

"Abordările mele tradiţionale sunt neschimbate. Evenimentele confirmă îngrijorările mele de la început de mandat şi că parteneriatul cu SUA este de neînlocuit pentru securitatea naţională şi oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre Est şi în Asia... Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de parteneriatul strategic cu SUA sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi în interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti. Numai că acum ajungem să ne încurcăm, vrem cu China, vrem cu SUA, creăm confuzie prin atitudine", a spus şeful statului într-o declaraţie de presă susţinută cu ocazia Summitului Securităţii Nucleare care se desfăşoară luni şi marţi la Haga.

Băsescu a afirmat că se îndoieşte că SUA nu pot dezvolta un program IT sau de telefonie în România.

"De ce vrem să ne vulnerabilizăm, mi-e greu să înţeleg", a adăugat Băsescu.

El şi-a exprimat speranţa că vocea şi consecvenţa sa vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut şi alte opţiuni.

"Consecvenţa în acţiune a României sper să ne lase pe această axă fixată de mulţi ani", a completat preşedintele.

Şeful statului a arătat că a avut discuţii cu privire la situaţia din Ucraina cu preşedintele SUA, Barak Obama, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, dar şi cu alţi oficiali precum Herman van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

De asemenea, Băsescu a menţionat că a avut o convorbire telefonică cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care l-a ajutat să consolideze concluzia discuţiei cu Obama.

×
Subiecte în articol: traian basescu parteneriat strategic