x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Basescu reia tema intoarcerii la popor atacand PUR - "Sunt un adept al un

Traian Basescu reia tema intoarcerii la popor atacand PUR - "Sunt un adept al un

06 Ian 2005   •   00:00

In interviul publicat ieri de cotidianul Adevarul, presedintele Traian Basescu se declara un "adept" al alegerilor anticipate imediate "pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR".


MONICA IORDACHE

PASUL URMATOR. Pana la sfarsitul lunii, Traian Basescu isi "va alege" si o sedinta a Executivului la care sa participe
Intrebat daca va mai cere organizarea de alegeri anticipate, in cazul in care actualul Cabinet dovedeste ca nu isi poate trece prin Parlament legile importante si ca nu are o majoritate solida, Traian Basescu a raspuns ca este un sustinator al acestei variante si ca intr-adevar Guvernul este intr-o situatie foarte dificila. Motivul invocat de presedinte este acela de "a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR". "Chiar daca, atunci cand aveam obligatia constitutionala sa negociez cu partidele pentru realizarea unei majoritati, am facut-o, aducand si PUR, este extrem de dificil pentru primul-ministru sa aiba in structura Guvernului un partid care a fost aliatul PSD in campanie si care acum revendica prefecturi. E foarte dificil pentru Calin Popescu Tariceanu sa explice si electoratului, si celor doua partide din Alianta cum poti sa pui un prefect de la un partid care, in campanie, ti-a fost extrem de ostil. Sau cum poti sa pui un prefect de la un partid care a sustinut desemnarea lui Nicolae Vacaroiu si a lui Adrian Nastase ca presedinti ai Camerelor. PUR, in primul rand, trebuie sa corecteze aceasta eroare ca sa devina credibil."

Presedintele Traian Basescu avanseaza chiar ipoteza ca PUR sa isi dovedeasca loialitatea fata de guvern sprijinindu-i in Parlament pe candidatii la sefia celor doua Camere propusi de Alianta D.A. "Sa declansam proceduri parlamentare pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerei, daca vrea sa fie un aliat loial al Aliantei. Sigur, a fost foarte important sa trecem Guvernul, dar cred ca dl Tariceanu va trebui sa discute foarte serios in continuare colaborarea, pentru a o duce la un nivel de colaborare fair-play intre partidele care alcatuiesc Alianta", a declarat Basescu. Intrebat in ce conditii s-ar putea organiza alegeri anticipate, seful statului a sustinut ca procedura se poate declansa "in situatii de criza". "Acum nu suntem intr-o astfel de situatie, ea nu trebuie provocata atat timp cat Guvernul poate sa-si atinga obiectivele, dar, personal, sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR. Este o solutie politica pe care eu am negociat-o din nevoia instalarii unui guvern, dar ea mi se pare lipsita de moralitate. Atunci am pus inainte interesul de a avea un Guvern, de a lua primele masuri-semnal si care sa produca efecte in 2005. Era o prioritate care a fost realizata si, daca dl Tariceanu va fi un adept al solutiei anticipatelor, la mine va avea tot sprijinul."

GUVERNUL, IMPINS DE LA SPATE. O alta declaratie grava a presedintelui este marturisirea ca Executivului nu-i face rau sa primeasca imbolduri de la seful statului pentru a actiona intr-o directie sau alta. La observatia reporterului cum ca da senzatia ca Guvernul are nevoie sa fie impins de la spate, Basescu a raspuns: "Si credeti ca-i face rau? Am spus ca voi fi un presedinte implicat". El si-a justificat "ordinele" date Guvernului in privinta reducerii fiscalitatii, numirii prefectilor si recorelarii pensiilor, prin faptul ca a sustinut in campania electorala aceste obiective. "Ele au avut o contributie decisiva in succesul meu. Eu nu pot uita ca Alianta este la guvernare pentru ca eu am candidat sustinand exact ceea ce trebuie sa faca Guvernul. Or, a doua zi dupa instalarea in functia de presedinte, eu nu m-am derobat de responsabilitatile pe care mi le-am asumat. Aceste masuri sunt dorite de societate si, in calitate de presedinte, comunic Guvernului punctele de vedere ale societatii romanesti. Cred ca nu fac nimic rau si nimic neconstitutional", a explicat Basescu.

FUZIUNE. Basescu a sustinut ca PNL si PD trebuie sa fuzioneze: "Cel putin sufleteste, raman pe solutia aceasta si, daca as spune ca nu, as minti. Voi incerca sa fiu un presedinte al tuturor romanilor, dar categoric gandesc ca ceva trebuie sa se intample. Cred ca trebuie sa se faca fuziunea. Trebuie realizat un singur partid. Dupa ce PNL si PD isi fac congresele acum, ar trebui ca februarie, martie, mai sa fie perioada in care cele doua partide sa analizeze solutia fuziunii si sa o decida. Nu poate fi evitat subiectul de pe ordinea de zi a celor doua congrese".

SCHIMBARE
"Sa declansam proceduri parlamentare pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerei, daca vrea sa fie un aliat loial al Aliantei"

IMBOLDURI
"Si credeti ca-i face rau? (n.r. - Guvernului sa fie impins de la spate). Am spus ca voi fi un presedinte implicat"

PNL-PD
"Cred ca trebuie sa se faca fuziunea. Trebuie realizat un singur partid"
Traian Basescu, presedintele Romaniei

TRAIAN BASESCU O SCALDA
Presedintele Traian Basescu a evitat ieri, intr-o prima faza, sa confirme declaratiile facute pentru ziarul Adevarul. Inaintea unei intalniri pe care a avut-o ieri cu sefii SPP, Traian Basescu a fost intrebat de ziaristi de ce doreste sa scoata PUR de la guvernare. La auzul intrebarii, seful statului a inceput sa rada. "Cine v-a spus asa ceva? Cum sa-mi doresc sa-l scot?" a fost singura replica pe care le-a aruncat-o Basescu ziaristilor. La finalul intrevederii cu conducerea SPP, Basescu si-a confirmat insa declaratiile facute in interviu, spunand ca ele nu au fost un avertisment pentru PUR, ci "un raspuns sincer la o intrebare a unui ziarist". Seful statului a spus ca toate raspunsurile au fost niste afirmatii sincere si "punctul de vedere al lui Traian Basescu, presedintele Romaniei". El a spus ca in calitate de presedinte, doreste ca guvernul "sa-si realizeze obiectivele". "Si nu mi-as dori ca prin negocieri intre partidele care formeaza guvernul sa fie alterata credibilitatea mea si a Aliantei. Mi-as dori ca guvernul sa inceapa sa functioneze si sa se puna capat penibilelor negocieri in legatura cu desemnarea prefectilor", a mai spus seful statului. El le-a cerut partidelor "decenta". "Nu cred ca eu imi pot permite sa-mi afectez credibilitatea prin alterarea rezultatelor alegerilor, prin asezarea in fruntea unor judete a unor politicieni impotriva carora am luptat in campania electorala. Ar fi o sfidare la adresa electoratului", a spus Basescu. El a negat ca l-ar fi rugat pe presedintele PUR, Dan Voiculescu, sa intre la guvernare. "In vocabularul meu nu intra cuvantul "te rog". Un presedinte cere", a precizat Basescu. Intrebat ce se va intampla daca nu i se va lua in calcul semnalul, el a raspuns: "daca cineva va lua in seama semnalul presedintelui, voi fi multumit, daca nu va fi luat in seama, voi face sa fiu multumit." (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: basescu traian politic presedinte guvernul