x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNPR va avea un loc în Consiliul de Administraţie al TVR, în urma separării de PSD în Parlament

UNPR va avea un loc în Consiliul de Administraţie al TVR, în urma separării de PSD în Parlament

12 Mar 2016   •   09:11
UNPR va avea un loc în Consiliul de Administraţie al TVR, în urma separării de PSD în Parlament

Partidele urmează să facă nominalizări pentru reprezentanţii în Consiliul de Administraţie al SRTV, conform algoritmului politic din Parlament, astfel că şi UNPR va avea un membru, urmare a separării de grupul PSD.

Partidele trebuie să facă nominalizări în CA al televiziunii publice urmare a declanşării procedurii de numire a unui nou Consiliu, votul în plenul comun al celor două Camere urmând să aibă loc, potrivit deciziei Birourilor Permanente reunite, pe 22 martie.

Potrivit actualei legi de funcţionare a Societăţii Române de Televiziune, cele opt locuri în Consiliul de Administraţie care revin partidelor parlamentare sunt împărţite astfel: PSD - trei locuri, PNL - două locuri, ALDE şi UNPR câte un loc, UDMR - un loc.

Surse parlamentare au declarat pentru News.ro că UNPR urmează să îl propună pe Florin Condurăţeanu pentru postul de membru în CA al TVR.

De asemenea, unul dintre locurile care îi revin PNL în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice ar putea să fie ocupat de fostul senator Radu F. Alexandru.

Social-democraţii urmează să stabilească luni, în Biroului Permanent Naţional, pe cine vor nominaliza în acest Consiliu. Tot atunci este aşteaptată o decizie şi la ALDE.

În data de 23 martie mandatul actualul Consiliu de Administraţie al TVR expiră, iar Birourile permanente ale celor două Camere au stabilit pentru data de 22 martie un plen reunit în care să fie votat noul CA al televiziunii publice.

În şedinţa Birourilor permanente reunite din 7 martie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a propus iniţial ca la 22 martie Parlamentul să propună o nouă conducere interimară.

”Pe 22 martie putem să venim cu o variantă prin care să se facă un nou interimat, dacă legea permite. Dar vreau ca până pe data de 21 martie Comisiile de cultură să vină cu o propunere”, a spus Zgonea, potrivit stenogramelor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a exprimat îngrijorarea ca, la plenul comun din 22 martie, să nu fie întrunit cvorumul de şedinţă.

”Este vorba de îngrijorarea ca nu cumva pe 22 martie să nu avem cvorum şi să ne trezim că nu putem să votăm”, a spus Tăriceanu.

În final, Birourile Permanente reunite au decis să declanşeze procedura de numire a unui Consiliu de Administraţie al televiziunii publice.

Conform Legii 41/1994, Consiliul de Administraţie al TVR este alcătuit din 13 membri. Opt membri sunt din partea grupurilor parlamentare, potrivit algoritmului din Parlament, unul din partea preşedintelui ţării, unul din partea Guvernului, doi din partea angajaţilor şi unul din partea minorităţilor naţionale.

Preşedintele CA este validat de către Parlament dintre membrii titulari, iar Consiliul de Administraţie este numit pe o perioadă de patru ani.

×
Subiecte în articol: alegeri TVR