x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE Scandal pe Legea Offshore. Actul normativ a fost votat în Camera Deputaților

UPDATE Scandal pe Legea Offshore. Actul normativ a fost votat în Camera Deputaților

18 Mai 2022   •   12:03
UPDATE Scandal pe Legea Offshore. Actul normativ a fost votat în Camera Deputaților

Amendamentele la Legea Offshore, propuse de deputații AUR, au fost respinse în comisiile parlamentare, motiv pentru care George Simion l-a acuzat pe ministrul Energiei că vrea adoptarea actului normativ "pe repede înainte", fără să existe consens politic şi fără un "minim" de transparenţă.

UPDATE2 Legea Offshore a fost votată în Camera Deputaților, cu 249 de voturi pentru și 34 împotrivă. Anterior, actul normativ a fost votat și în Senat.

Potrivit legii, 60% din gazele naturale extrase din Marea Neagră revin României.

"Suntem total de acord că exploatarea gazelor trebuia începută de ieri, dacă era posibil. Îl tragem la răspundere pe Virgil Popescu pentru că nu a demarat procedurile mai devreme, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte, fără a exista un consens politic şi fără un minim de transparenţă. Asta acuzăm şi, de aceea, dacă nu reuşim să trecem din amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie, AUR va vota împotrivă", a spus președintele AUR.

Acesta precizează că legea nu prevede sancțiuni pentru companiile care exploatează zăcămintele din Marea Neagră iar AUR vrea ca acestea  să ajungă până la 30% din cifra de afaceri pentru nerespectarea condițiilor din actul normativ. 

"Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră. Dacă exploata Romgazul şi doar Romgazul nu aveam nimic împotrivă, fiind o companie a statului român. Au fost scoase sancţiunile pe traseul legislativ la Senat şi ni s-a spus că pot fi sancţionaţi pe altă lege. Nu considerăm normal ca în actuala lege să existe doar drepturi pentru cei care exploatează zăcămintele, nu şi obligaţii, şi nu şi modalităţi de penalizare. În acest sens, am depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri. Cred că, dacă era doar Romgazul, nu aveam nicio problemă, dar, conform unui acord privind zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele şi ia deciziile este compania austriacă OMV Petrom. Asta nu e prevăzut în lege, dar acordul există. Din păcate, nu este public", a explicat Simion.

În susținerea acuzațiilor sale, el a dat exemplu privatizările din țară. 

"La fel cum avem dosarele marilor privatizări, privatizări în mare parte păguboase pentru contribuabilul român, pentru statul român, credem că avem şi cazul gazelor din Marea Neagră. Aş compara magnitudinea acestei legi ca şi Legea Petrom. Nici acum nu cunoaştem toate detaliile din contractul de vânzare a Petrom, e vorba de miliarde de euro şi o exploatare care se întinde pe 20, 30 de ani. Nivelul redevenţei, conform actualei legi, se fixează la redevenţa de pe 1 ianuarie 2023. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla pe viitor şi reclamăm acest articol din lege şi vom încerca să-l schimbăm în plenul Camerei Deputaţilor", insistă deputatul AUR.. 

UPDATE1 Un nou scandal a izbucnit în Parlamentul României la dezbaterea Legii Offshore. Deputatul AUR, George Simion, l-a făcut hoț pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și pe reprezentantul OMV Petrom, operatorul perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră. Proiectul a fost votat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Proiectul va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a anulat declarația de presă din cauza liderului AUR, George Simion.

Împotriva raportului favorabil au votat 4 deputați.

După ce ședința s-a încheiat, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ar fi trebuit să susțină o declarațuie de presă, însă aceasta a fost anulată pentru că era urmărit de liderul AUR, deputatul George Simion.

„Îl escortez afară. E un hoț. Hoțul, ministrul Energiei”, a spus George Simion.

Ministrul Energiei a încercat să plece cu liftul, dar George Simion l-a însoțit, continuând să-i adrese cuvinte jignitoare. Ulterior, Virgil Popescu a plecat prin altă parte.

Proiectul va fi votat în ședința de plen a Camerei Deputaților din 18 mai.

Săptămâna trecută proiectul a fost aprobat de Senat, cu 91 voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere și să fie... împreună cu cei din actuala coaliție de guvernare. Ne uităm la inițiatori și vedem că liderii sunt toți prezenți acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanție că această lege e bună pentru cetățenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, a spus deputatul PSD, Radu Oprea.

El precizează că banii încasați în urma aplicării Legii offshore vor merge la comunitățile locale.

„Importanța aceste legi vine prin faptul că va debloca exploatarea gazelor din Marea Neagră. Trăim într-un context geopolitic destul de complicat, iar companiile trebuie să aibă garantată stabilitatera și predictibilitatea. Această lege a încercat să rezolve această problemă. Statul român face un pas important în stabilitatea energetică. Putem deveni, în scurt timp, un jucător important pe piața energetică în Europa”, a spus și deputatul PNL, Sorin Ioan Bumb.

Senatorii USR au anunțat că vor vota acest act normativ „pentru că este un proiect necesar”.

„Eu sunt un om calm și răbdător, dar de data asta sunt pe punctul de a-mi ieși din fire, pentru că nu am văzut o mai mare ipocrizie, o mai mare ticăloșie poleită cu aparența celor mai bune intenții. Sunteți pe cale să votați o lege a trădării naționale și ne spuneți că e bine pentru noi, crezând că noi suntem niște proști. Nu suntem proști, știm exact ce faceți”, a spus și deputatul AUR, Claudiu Târziu.

Virgil Popescu spune principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securității în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.

ȘTIRE INIȚIALĂ George Simion acuză faptul că actul normativ păgubește România. Și deputatul PSD, Dumitru Coarnă, a susținut anterior același lucru la adresa demnitarului, spunând că Virgil Popescu susține interesele OMV Petrom.

„Când trompetele ruseşti se reactivează şi răspândesc calomnii şi minciuni, îmi dau seama că facem bine ceea ce facem. România va deveni independentă energetic! Şi asta văd că deranjează!”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Totodată, soția ministrului Energiei deține mai multe benzinării OMV Petrom.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, marţi, că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat, dar nu a statului român, ci a celui austriac.

"Este o lege foarte importantă care intră în circuitul Camerei Deputaţilor şi în câteva zile este votată şi nu înţelegem motivul acestei grabe. Cam în aceeaşi componentă am fost şi am votat - a trecut prin comisiile noastre - legea compensării la energie electrică şi la gaze şi acum hotărâm sau o să hotărască majoritatea din acest Parlament că principalii beneficiari şi decidenţi asupra gazelor din Marea Neagră să fie alţii - o companie de stat, dar nu a statului român, ci a statului austriac. Nu înţelegem graba şi sperăm să discutăm punct cu punct, amendament cu amendament această lege, nu cum s-a făcut cu legea compensării. Atunci a ieşit ceva scris pe genunchi", a afirmat Simion, în deschiderea dezbaterilor pe Legea offshore, care au loc marţi în comisiile parlamentare de specialitate.

 

×