x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputaţii au votat împotriva încuviinţării arestării preventive a lui Vlad Cosma

Deputaţii au votat împotriva încuviinţării arestării preventive a lui Vlad Cosma

17 Feb 2014   •   08:03
Deputaţii au votat împotriva încuviinţării arestării preventive a lui Vlad Cosma
UPDATE 18:40 - Plenul Camerei Deputaţilor a votat luni împotriva încuviinţării arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, cercetat de DNA pentru trafic de influenţă.

Au fost 222 de voturi împotrivă şi 105 voturi pentru arestarea parlamentarului social-democrat.

Votul a fost secret cu bile, iar singurii care au anunţat oficial, în plen, că votează pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă au fost reprezentanţii PNL.

Vlad Cosma a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu cunoaşte persoanele care au făcut denunţuri în privinţa sa, iar în probele de la Comisia juridică nu există dovezi pentru învinuirile care i se aduc.

"Am fost învinuit săptămâna trecută, drept cadou de ziua mea. Marţi, când veneam spre Parlament, am fost oprit în trafic, scos din maşină şi dus la DNA. Fac menţiunea că nu am fost niciodată citat nici măcar telefonic. Domnii care au făcut denunţuri împotriva mea sunt de fapt anchetaţi într-un alt dosar şi după ce s-au trezit cu firmele blocate şi cu bunurile sechestrate au fost sfătuiţi de domnii procurori să scrie orice despre mine şi, drept răsplată, vor primi reduceri de pedeapsă şi vor fi cercetaţi în libertate. Aceşti domni s-au apucat de scris minciuni despre mine şi menţionez că nu cunosc aceste persoane", a spus Cosma.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport negativ solicitării ministrului Justiţiei cu privire la încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, pentru că a considerat că, în lumina noilor reglementări în materie penală, nu sunt întrunite elementele necesare care să conducă la conturarea unei opinii în sensul aprobării cererii ministrului Justiţiei. Unul dintre membrii Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat că avizul comisiei este unul consultativ şi că decizia aparţine plenului Camerei.

UPDATE: 14:33 -
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport negativ solicitării ministrului Justiţiei cu privire la încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, a anunţat vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica, citat de Agerpres.

Deputaţii din comisie au avut 14 voturi împotriva încuviinţării arestări preventive, şapte pentru, două abţineri şi au existat patru buletine de vot anulate. Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat că au existat nemulţumiri ale deputaţilor legate de faptul că Vlad Cosma nu a fost citat niciodată la DNA şi ca procedură l-au adus cu mandat şi l-au oprit în trafic.

"Raportul care va fi înaintat la plen va fi negativ. Noi nu am analizat temeinicia acestor probe, pentru că nu putem noi să ne pronunţăm, ci instanţa, dar din luările de cuvânt ale colegilor mei, avocaţi, care sunt obişnuiţi cu aceste proceduri, au fost nemulţumiţi de materialul probator trimis de DNA prin Înalta Curte. Faptul că deputatul Vlad Cosma nu a fost citat niciodată la DNA şi ca şi procedură l-au adus cu mandat şi l-au oprit în trafic, ceea ce a părut un pic aşa la limita legii, acesta este un aspect care va trebuit să dea de gândit organelor de anchetă. Ni se pare totuşi că parcă se încalcă legea şi nu mai trăim într-un stat democratic", a spus Nica la finalul audierilor lui Vlad Cosma.

------------------------------------------

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să-l audieze pe deputatul Vlad Cosma pentru a formula un prim răspuns cererii de încuviinţare a arestării preventive formulată de ministrul Justiţiei, la solicitarea DNA, în privinţa lui Cosma, decizia finală aparţinând plenului Camerei.

Cosma a fost prezent joi la Comisia juridică pentru a-şi vedea dosaru, dar a refuzat să facă comentarii despre cazul său, precizând că va veni luni la audiere.

"Până luni nu o să dau nicio informaţie, o să răspund doar în faţa Comisiei juridice şi o să-mi citesc declaraţia în plen. Alte comentarii nu pot să fac, nu doresc să fac. Doresc ca ancheta să se desfăşoare în condiţii normale. Nu am voie să dau amănunte. Nu am voie să vă spun ce am citit pentru că sunt şi alte persoane implicate care nu cred că au văzut dosarul şi nu pot să divulg informaţii. Vă mulţumesc şi o să răspund la toate întrebările luni după plen", a afirmat Cosma joi.

Întrebat ce le va cere deputaţilor, el a spus: "Să se facă dreptate".

Deputaţii din Comisia juridică îl vor audia luni după-amiază pe deputatul PSD Vlad Cosma, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Ciprian Nica.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a transmis miercuri Comisiei juridice cererea ministrului Justiţiei de arestare preventivă a deputatului PSD Vlad Cosma, iar dacă nu se cer probe sau date suplimentare, până pe 20 februarie plenul Camerei Deputaţilor trebuie să se pronunţe asupra acestei cereri.

Procurorii DNA din Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de deputatul Vlad Alexandru Cosma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă şi urmărirea penală faţă de Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, tatăl lui Vlad Cosma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. În acelaşi dosar este implicat şi directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu.

×