x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Dacă autonomie înseamnă descentralizare, atunci vorbim în acelaşi limbaj cu UDMR

Victor Ponta: Dacă autonomie înseamnă descentralizare, atunci vorbim în acelaşi limbaj cu UDMR

de Agerpres    |    11 Sep 2014   •   14:57
Victor Ponta: Dacă autonomie înseamnă descentralizare, atunci vorbim în acelaşi limbaj cu UDMR

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Cozmeni, în judeţul Harghita, că este adeptul descentralizării, iar "dacă autonomie înseamnă descentralizare" atunci se poate spune că vorbeşte în acelaşi limbaj cu UDMR.

"Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discuţie, însă în acelaşi timp eu cred foarte mult în descentralizare şi dacă reuşim împreună să facem acest lucru, după aceea putem să discutăm de celelalte. Dacă descentralizarea înseamnă acelaşi lucru atunci nu avem niciun fel de conflict, ne înţelegem perfect", a răspuns Victor Ponta unei întrebări puse în legătură cu proiectul de autonomie a "ţinutului secuiesc" iniţiat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că proiectul de autonomie nu este "un proiect guvernamental", ci unul politic şi a menţionat că înainte de a fi discutat cu partidele de la putere şi din opoziţie acesta va fi supus dezbaterii publice.

"Nu este o problemă de partide politice în acest moment, nu este o problemă de opoziţie şi zonă guvernamentală, nu este un proiect guvernamental, nu este un proiect de coaliţie. Noi trebuie să purtăm acest dialog în acest moment, în această fază cu societatea românească, asta e ordinea firească şi logică şi asta vom urmări. Şi apoi, sigur, vom discuta şi cu partidele politice, dar noi nu credem că în acest moment trebuie să începem cu partidele politice", a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara pe 9 august că proiectul de autonomie, care va fi înaintat Parlamentului, va intra în dezbatere publică. Potrivit acestuia, documentul a fost elaborat în limba română, iar în prezent se lucrează la traducerea lui în limba maghiară.

În urmă cu două luni, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a lucrat la proiectul de autonomie, arăta că acesta cuprinde cinci elemente importante: atribuţiile ce vor fi delegate de statul român către autorităţile regionale şi locale, limbile oficiale din regiune, asigurarea proporţionalităţii etnice în instituţiile publice, autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă.

UDMR propune, printre altele, ca în regiunea autonomă "ţinutul secuiesc" limba maghiară să fie limbă oficială alături de limba română, iar în toate instituţiile publice, atât cele din subordinea autorităţilor locale, cât şi centrale, să existe proporţionalitate etnică, adică numărul angajaţilor de o anumită etnie să respecte ponderea pe care aceasta o deţine în comunitatea locală. Antal Arpad a precizat că acest model funcţionează cu succes în Tirolul de Sud şi consideră că este adecvat.

Cât priveşte românii care trăiesc în această regiune, Antal Arpad a dorit să dea asigurări că drepturile acestora nu vor fi îngrădite prin acest statut şi că beneficiile autonomiei se vor răsfrânge şi asupra lor.

×