x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta: Preşedintele nu mai minte ca pe vremuri; a promulgat legi privind firme private

Victor Ponta: Preşedintele nu mai minte ca pe vremuri; a promulgat legi privind firme private

16 Sep 2013   •   21:17
Victor Ponta: Preşedintele nu mai minte ca pe vremuri; a promulgat legi privind firme private

Premierul Victor Ponta a răspuns luni acuzaţiilor aduse de preşedintele Traian Băsescu, susţinând că acesta minte atunci când declară că nu a promulgat legi referitoare la firme private, informează agerpres.ro.

"Domnul preşedinte Băsescu dacă nu minte, nu se simte bine. Minciunile sunt uşor de demascat în cazul domnului Băsescu, care nu mai minte ca pe vremuri, minte mai slăbuţ. Zicea că nu a promulgat niciodată nicio lege privind o firmă privată. Am în faţă Legea 89 din 8 aprilie 2005, promulgată de domnul preşedinte Traian Băsescu, privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale SC Rompetrol Rafinare SA Constanţa. Deci, domnul preşedinte minte, ca de obicei. Mai am în faţă de asemenea decizia din acest an, Decizia nr. 333 din 26 iunie 2013, a Curţii Constituţionale, în care se spune foarte clar. Dar, ştiţi, eu oricând pot să-l învăţ drept pe domnul preşedinte Băsescu, nu pot să-l învăţ să aibă obraz, să aibă bun simţ sau să îi respecte pe oamenii care odată l-au votat", a declarat Victor Ponta luni seară, la B1Tv. 

Premierul a apreciat că preşedintele este cel care dă dovadă de laşitate şi chiar de "ticăloşie", deoarece după ce 90% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru suspendarea sa, Traian Băsescu se află în continuare la Cotroceni.

"Domnul Băsescu de fapt şi astă seară şi-a arătat faţa de om care în nouă ani de zile nu a făcut decât să blocheze România, să spună astăzi invers decât a zis ieri, că totuşi proiectul Roşia Montană e greu de contestat. A fost susţinut de Traian Băsescu ani de zile. Acum e contra lui", a afirmat Ponta.

În opinia lui Ponta, Băsescu i-a jignit pe minerii de la Roşia Montană spunând că "stau într-un sit istoric".

"Eu i-aş cere domnului Băsescu şi tuturor care au aceeaşi părere cu domnia sa să se ducă mâine acolo unde au stat acei mineri cinci zile, să coboare în subteran - e aproape un kilometru de galerii - să stea o oră - eu am stat doar o oră acolo şi nu a fost o experienţă pe care o voi uita vreodată - şi după aceea să îţi permiţi să îi jigneşti pe nişte oameni care trec printr-un moment greu", a declarat primul-ministru.

În ce priveşte respectarea pactului de coabitare între preşedinte şi premier, Victor Ponta a susţinut că şeful statului a încălcat şi pactul cu cetăţenii României, deoarece nu a ţinut cont de opţiunea exprimată al referendumul pentru demiterea sa.

"Domnul Băsescu teleprezidenţiază. În fiecare seară e la televizor, de la Preşedinţie, se ocupă ba de bona mea, ba de legi care nu au ajuns la domnia sa. De altfel, l-au întrebat şi jurnaliştii: "Domnule, dar a ajuns vreo lege la tine? În ce calitate vorbeşti?". Faptul că mă insultă de fiecare dată îmi face plăcere, recunosc. Din partea unui personaj ca domnul Băsescu orice cuvinte de laudă mă pun pe gânduri", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că nu se poate atribui prin lege un contract, fapt confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, justificând astfel afirmaţiile sale recente potrivit cărora legea privind proiectul Roşia Montană ar fi declarată neconstituţională de CCR.

El a apreciat că cea mai bună soluţie este ca premierul să retragă din Parlament proiectul privind Roşia Montană. De asemenea, preşedintele l-a criticat pe premierul Victor Ponta, susţinând că acesta ar trebui "să scape de laşitate" şi "să mai renunţe la şmecherie" ca să fie prim-ministru.  

×