x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vosganian: Stabilizarea cursului depinde de demiterea lui Băsescu, nu de revenirea sa la Cotroceni

Vosganian: Stabilizarea cursului depinde de demiterea lui Băsescu, nu de revenirea sa la Cotroceni

de Mediafax    |    23 Iul 2012   •   16:54
Vosganian: Stabilizarea cursului depinde de demiterea lui Băsescu, nu de revenirea sa la Cotroceni

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, luni, la sediul USL, ca stabilitatea cursului de schimb si reintoarcerea acestuia la un palier care sa nu ameninte creditele romanilor nu sunt date de mentinerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, ci, dimpotriva, de demiterea acestuia.

Vicepresedintele PNL a aratat ca, in situatia in care sustinutorii lui Traian Basescu decid sa boicoteze acest referendum, in speranta ca pragul de 50% va fi ultimul zid protector al acestuia si in situatia absurda in care un presedinte suspendat, cu un vot zdrobitor majoritar impotriva sa, s-ar intoarce la Palatul Cotroceni, acest lucru ar crea un impact dramatic asupra evolutiei principalilor indicatori macro-economici.

"Ideea ca, daca nu s-au prezentat peste 50% dintre romani la vot, inseamna ca peste 50% dintre romani il doresc pe Traian Basescu presedinte este o idee excesiva si care ar putea sa duca Romania intr-o profunda criza de legitimitate", a declarat reprezentantul PNL.

Varujan Vosganian a sustinut ca stabilitatea cursului de schimb si reintoarcerea sa la un palier care sa nu ameninte creditele romanilor si care sa readuca acest curs de schimb la un nivel suportabil nu este data de mentinerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, ci, dimpotriva, de demiterea sa.

"Faptul ca cursul de schimb a avut aceasta evolutie in ultimele saptamani se datoreaza in mare masura scaderii dramatice a investitiilor straine in ultimii ani, ajungand ca in 2011 ele sa fie de cinci ori mai mici decat in 2008", a afirmat liberalul, precizand ca s-a inregistrat si o crestere a datoriei externe in ultima perioada, iar o normalizare a evolutiei politice va duce la stabilizarea cursului de schimb.

Vosganian a mentionat ca stabilitatea cursului de schimb depinde de inlaturarea pericolului ca in mediul politic romanesc sa domneasca, in perioada urmatoare, haosul.

"Venirea la Palatul Cotroceni a unui presedinte care nu are legitimitatea obtinuta prin vot pentru sustinerea sa de catre majoritatea populatiei va duce in perioada urmatoare la o continuare a disputelor politice, la emiterea de semnale incerte catre mediul economic international si la o perspectiva neclara pentru investitiile straine", a declarat vicepresedintele PNL.

Potrivit lui Vosganian, demiterea lui Traian Basescu va face ca "viitorul pe termen mediu al Romaniei sa aiba o extrapolare care sa mearga pe continuarea optiunilor de la alegerile locale".

"Alegerile parlamentare vor fi castigate de USL si campania prezidentiala va fi pusa si ea sub semnul aceleiasi sustineri politice. Daca in 29 iulie referendumul va fi validat, investitorii straini, structurile politice internationale si interne vor sti ca au un interlocutor valid, stabil si care va guverna tara in urmatorii patru ani", a continuat Vosganian.

El a mai spus ca este limpede faptul ca "Traian Basescu isi da seama ca majoritatea romanilor nu il mai doreste presedinte".

"Toate declaratiile care incearca sa acrediteze ideea ca sustinatorii sai trebuie sa boicoteze referendumul din 29 iulie, aceasta nu este decat consecinta fapului ca Traian Basescu isi da seama ca a pierdut in fata poporului roman", a aratat Vosganian.

Vicepresedintele liberal a adaugat ca, "daca romanii si companiile doresc ca in perspectivele lor, pe termen scurt, riscul valutar legat de cursul de schimb, sa fie diminuat, acestea sunt legate de demiterea lui Traian Basescu".

El a mai aratat ca, in situatia in care mai multi romani vor vota pentru demitere la 29 iulie decat cei care au votat pentru candidatul Traian Basescu, in 2009, acest lucru va fi, la randul sau, o expresie clara a vointei romanilor de a nu-l mai avea presedinte si va spulbera acest lucru orice legitimitate a lui Traian Basescu de a ocupa fotoliul de la Cotroceni.

"Veti vedea rezultatele bugetare asa cum vor fi ele anuntate in scurt timp de Ministerul de Finante si cum vor fi prezentate FMI, arata un amplu efort de restructurare a cheltuielilor bugetare", a mentionat Vosganian, precizand ca Guvernul doreste scaderea deficitului bugetar sub 3%.

Vosganian a mai declarat ca USL este preocupata de stabilizarea mediului politic, el aratand ca o conditie pentru realizarea acestei stabilitati este ca romanii sa se prezinte la vot, in majoritatea lor, pe 29 iulie, iar marea lor majoritate sa voteze "da" pentru demiterea presedintelui suspendat, acest lucru "fiind legat si de modul in care ei vor trai in perioada urmatoare". "Este vorba despre expresia unei necesitati ca mediul economic sa se stabilizeze", a adaugat Vosganian.

×