x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bisericile din Spania neagă că ar fi primit 200.000 de euro donații de la William Brînză, așa cum ar fi susținut acesta

Bisericile din Spania neagă că ar fi primit 200.000 de euro donații de la William Brînză, așa cum ar fi susținut acesta

09 Dec 2012   •   15:07
Bisericile din Spania neagă că ar fi primit 200.000 de euro donații de la William Brînză, așa cum ar fi susținut acesta
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei neagă, într-un comunicat de presă, că ar fi primit donații în valoare de 200.000 de euro de la candidatul ARD pentru diaspora, William Brînză, așa cum acesta ar fi afirmat în mai multe interviuri televizate.

”Acordând interviuri la mai multe posturi de televiziune din România, domnul William Brînză a afirmat că ar fi susținut financiar bisericile ortodoxe române din nordul Spaniei, cu o sumă de 200.000 euro. Facem mențiunea că aceste date nu sunt reale, bisericile din nordul Spaniei nu au beneficiat de niciun sprijin financiar din partea domniei sale, ci tot ceea ce s-a realizat aici a fost rezultatul donațiilor credincioșilor. Nu cunoaștem dacă alte confesiuni au primit
vreun ajutor financiar prin intervenția deputatului sus-numit, însă în ce privește parohiile ortodoxe române din partea de nord, acest lucru nu s-a întâmplat”, se arată în comunicat.

”În cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, deputatul William Brînză a susținut, în anul 2011, cu 12.000 euro, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” din Castellon de la Plana. În același an, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Barcelona a primit un sprijin financiar de 23.700 euro pentru construcția bisericii, sumă din care o parte a constituit contribuția domnului Brînză. Acestea sunt singurele biserici ortodoxe române din Spania care au beneficiat de suport financiar din partea deputatului PDL William Brînză și adresăm mulțumiri în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a făcut și un apel la politicieni să nu mai facă uz de biserică în scopuri electorale.

„Pe această cale, ținând cont de perioada în care ne aflăm, reînnoim apelelul către toți politicienii de a nu face uz de Biserică în scopuri electorale. Biserica nu face politică, dar își dorește ca poporul să fie condus de cei mai pricepuți oameni, dominați de valorile creștine și spiritul dreptății”, se precizează în comunicat.

Nu este prima dată când Biserica Ortodoxă Română din Spania dezminte că ar fi beneficiat de sprijinul lui William Brînză. În 2008, Episcopia semnala neconcordanțele apărute într-un articol din ziarul Libertatea. Articolul menționa că William Brînză ar fi ajutat, în 2001, Biserica Ortodoxă Română din Spania să găsească și să închirieze terenul pe care s-a construit apoi sediul. Biserica menționa că în 2001 William Brînză nici nu se afla încă în Spania, ajungând acolo și devenind un conoscut al Bisericii abia în 2005. 

×