x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zbaterea premierilor

Zbaterea premierilor

de Aniela Nine    |    19 Oct 2009   •   00:00
Zbaterea premierilor

Doi dintre cei trei premieri ai acestor zile, Lucian Croitoru - premierul desemnat, şi Klaus Johannis - premierul majorităţii parlamentare, se zbat să găsească soluţii la blocajul politic în care se găsesc. Croitoru merge azi la partide pentru a cere susţinere şi "ostaşi" pentru cabinetul pe care vrea să-l formeze şi pune pe hârtie idei pentru programul de guvernare. În paralel, Johannis a venit din nou în Bucureşti pentru o consfătuire cu liderii majorităţii care îl susţine.



Pentru că unul este investit oficial să formeze Guvernul, dar nu are susţinere parlamentară, iar celălalt are o majoritate care îl promovează, dar nu are OK-ul legal să demareze procedurile de constituire a unui executiv, cei doi candidaţi de premieri, Lucian Croitoru şi Klaus Johannis, încearcă prin discuţii cu partidele să găsească soluţii pentru a-şi rezolva fiecare situaţia.

Astfel, candidatul Lucian Croitoru, premierul desemnat de preşedintele Băsescu, a făcut sâmbătă seară o conferinţă de presă chiar în sediul Palatului Victoria, pentru a-şi anunţa agenda de discuţii cu partidele pentru ziua de azi. Croitoru a făcut astfel primul pas către o serie de consultări cu partidele parlamentare, în contextul în care liderii noii majorităţi din Parlament anunţaseră în repetate rânduri că îşi menţin susţinerea pentru candidatul lor, Klaus Johannis. "Voi scrie preşedinţilor de partid, domnului Geoană, voi scrie PSD, PD-L, PNL, UDMR şi minorităţilor că-i invit să începem acest proces de consultări în vederea desemnării unui guvern. Sunt încrezător, pentru că nici un lider de partid nu a spus că nu se va vedea cu mine, au spus că nu mă vor vota pentru că acesta este stadiul actual al acestui mediu volatil, de dinamică politică. O să văd ce vor domniile lor să-mi dea sau să le dau şi la rândul meu le voi face o ofertă", a declarat Lucian Croitoru, citat de Mediafax. Totodată, premierul desemnat a anunţat că va solicita fiecărui partid în parte să îi facă propuneri pentru posturile de miniştri din Cabinetul său. Totuşi, Lucian Croitoru a dezvăluit că are deja şi el o listă de propuneri de miniştri, dar nu a vrut să dezvăluie nici un nume.

DISCUŢII DA, SUSŢINERE BA
Lucian Croitoru a menţionat că a avut convorbiri telefonice cu liderii partidelor parlamentare şi cu cel al grupului minorităţilor naţionale pentru a stabili agenda întâlnirilor. "Aceste consultări vor avea loc în zilele de luni şi marţi" (n. red. - azi şi mâine), a spus el. Croitoru a afirmat că întâlnirile vor avea loc la sediile partidelor respective. Astfel, programul premierului desemnat notează pentru ziua de azi la ora 11:00  întâlnirea cu liderii PSD-PC, la ora 14:00 întâlnire cu PD-L, la ora 16:00 întrevedere cu PNL, iar la ora 18:00 cu liderul grupului minorităţilor naţionale. Ultima formaţiune cu care se va întâlni Croitoru este UDMR, discuţia urmând să aibă loc mâine, la ora 14:00. Liderii majorităţii PSD+PC, PNL, UDMR şi minorităţi s-au declarat ulterior deschişi pentru discuţii cu premierul desemnat, dar, la unison, au reiterat faptul că susţinerea lor este în continuare pentru candidatul lor, Klaus Johannis. Astfel, Geoană a spus clar că i-a transmis lui Croitoru că "dialogul şi consultarea practic nu-şi au rostul".

PROGRAMUL DE GUVERNARE MARCA CROITORU
Dincolo de discuţiile cu partidele pentru a găsi susţinere parlamentară, Croitoru a declarat că deja a folosit timpul scurs de la nominalizarea sa pentru a lucra la programul de guvernare. "Programul de guvernare va fi în linie cu acordurile pe care România le are cu Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială, dar pentru că programul de guvernare este presupus a fi pentru patru ani, este de asemenea în linie cu Planul naţional de dezvoltare, precum şi cu Programul de convergenţă al României cu UE", a explicat el. Întrebat dacă programul de guvernare include şi noi măsuri anticriză decât cele convenite cu FMI şi CE, el a arătat că FMI ar putea agrea noi "ajustări", în funcţie de evoluţia economiei, dar prioritatea sa rămâne implementarea măsurilor convenite deja în acordul stand-by.

CANDIDATUL MAJORITĂŢII PARLAMENTARE
Şi celălalt candidat la funcţia de premier, candidatul majorităţii parlamentare, Klaus Johannis, încearcă să găsească soluţii. După ce sâmbătă a avut la Sibiu o întâlnire particulară cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, Johannis a decis să vină ieri în Bucureşti. Potrivit preşedintelui PSD, Mircea Geoană, aseară urma să aibă loc o întâlnire a lui Johannis cu toţi liderii majorităţii parlamentare care îl susţin pe acesta. Geoană a explicat că va fi o discuţie al cărei scop este să stabilească "un plan de bătaie" pentru zilele următoare. Potrivit liderului PSD, majoritatea PSD+PC, PNL, UDMR şi minorităţi ia în calcul apelul la judecata Curţii Constituţionale pentru a vedea dacă preşedintele are dreptul să desemneze ce premier vrea.

×
Subiecte în articol: politic