x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alexandru Rafila face precizări despre prezența expertului OMS în România

Alexandru Rafila face precizări despre prezența expertului OMS în România

18 Oct 2021   •   16:50
Alexandru Rafila face precizări despre prezența expertului OMS în România
Sursa foto: Hepta

Fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, spune că expertul OMS, ajuns în țară din cauza situației pandemice grave, va stat circa două luni și va oferi asistență tehnică, însă responsabilitatea și implememntarea programelor trebuie să fie făcute de statul asistat.

„E cea mai gravă din Europa. Gândiți-vă că Biroul Regional pentru Europa are 53 de state membre și în România situația este cea mai gravă din cele 53 de state membre. Avem cea mai mică acoperire vaccinală probabil dintre statele membre și probabil numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare. Demersul este unul prin care se acordă asistență tehnică statelor membre. Acest lucru este normal să se întâmple, dar sugestiile Organizației, fie că discutăm de campania de vaccinare, fie că discutăm de modul în care trebuie gestionată pandemia în acest moment, sunt orientative, sunt autoritățile naționale responsabile să ia deciziile. Nu poate să ia Organizația în numele unei țări membre. Nu se întâmplă niciodată așa. Dânșii spun punctul de vedere din perspectiva sănătății publice, ajută cu experți pe diferite domenii, pentru că această campanie de vaccinare, mai ales în România, trebuie abordată și din punct de vedere sociologic, antropologic, cultural”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Prezennța unui expert al OMS în România nu este „ceva nefiresc”, însă indiferent de sfaturile pe care le va da „nu pot să substituie acțiunea, decizia și implicarea autorităților naționale”.

„La noi de 5 – 6 luni de zile vedem că nu există niciun fel de implicare. Am ajuns într-o situație fără precedent, locul 1 la toate capitolele și personal sunt cel mai afectat de aceste sute de decese care se înregistrează zilnic și pentru care nu există o perspectivă de scădere în următoarele săptămâni, tocmai din cauza modului în care nu s-a gestionat pandemia în lunile și săptămânile precedente”, a mai spus fostul reprezentant al României la OMS.

Acesta a explicat că expertul pentru situații de urgență al OMS va sta probabil două luni în România.

Mediafax

×
Subiecte în articol: oms alexandru rafila