x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție la furtul din locuințe. O nouă metodă de operare a hoților. Cine sunt victimele

Atenție la furtul din locuințe. O nouă metodă de operare a hoților. Cine sunt victimele

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2023   •   14:00
Atenție la furtul din locuințe. O nouă metodă de operare a hoților. Cine sunt victimele

Hoții au găsit o nouă modalitate de a fura din locuințe, pe lângă cele deja cunoscute.

Astfel că infractorii inițiază contacte cu viitoarea victimă și ajung astfel să se împrietenească. Desigur, nici celelale moduri de operare, precum folosirea de chei potrivite, ruperea butucului, intrarea pe fereastră sau balcon nu au fost abandonate. 

”Modurile de operare cel mai des întâlnite în materie de furt din locuință sunt calificate, precum furt din locuință prin ruperea butucului, prin folosirea unei chei potrivite, prin escaladare, sau mai avem și moduri de operare care implică infracțiuni de contact în sensul că sunt anumite contacte între autori și persoana vătămată prin așa zisul mod de împrietenire”

Ruperea butucului ca mod de operare apare cel mai des când proprietarii sunt la serviciu, de regulă între 08:00 și 16:00, conform anchetatorului. Acesta afirmă că sunt și jafuri la pont, dar și aleatoriu. În ceea ce privește cazurile la pont, comisarul-șef spune că ”nu este un mod de operare foarte frecvent întâlnit, nu am mai avut înregistrate în ultima perioadă infracțiuni cu acest mod de operare, care să ridice probleme din punct de vedere criminogen”, explică comisarul-șef Mihai Răduță, șeful Serviciului Central de Investigații Criminale al Poliției Capitalei, în emisiunea ”Culisele Justiției” de la DCNewsTV.

Însă tot mai multe furturi din locuințe au loc acum prin împrietenire, hoțul abordând mai ales persoane în vârstă cărora le câștigă încrederea pentru a fi invitate acasă la victimă. Ajungând acolo le fură bani și obiecte de valoare. 

”Pentru noi există îngrijorări pentru că persoanele vătămate din segmentul acesta sunt de regulă persoane vârstnice, iar autorii le câștigă încrederea pentru a pătrunde în locuință și a le sustrage valorile. Popular, știm că bunicii noștri țin banii în casă, având o reticență în a ține banii în bancă” spune comisarul.

×