x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bugetul Sănătăţii, criticat de medicii de familie 

Bugetul Sănătăţii, criticat de medicii de familie 

de Monica Cosac    |    25 Feb 2019   •   14:28
Bugetul Sănătăţii, criticat de medicii de familie 
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Priorităţile ministrului Sănătății, după „creşterea istorică” a bugetului alocat sistemului sanitar pentru 2019, îi nemulţumeşte pe medicii de familie. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie atrage atenţia că, în ciuda promisunilor făcute de guvernanţi, toate investiţiile merg către spitale şi tratamente scumpe, în timp ce medicina primară rămâne subfinanţată.

 

Deşi la începutul anului 2018 era anunțată drept o prioritate a Ministerului Sănătăţii, asistenţa medicală primară „nu este nici în anul 2019 o prioritate pentru Guvernul României şi pentru doamna ministru Sorina Pintea”, spun reprezentanţii medicilor de familie. „Toate investiţiile, toate programele anunţate acum de Ministerul Sănătăţii sunt pentru diagnostic şi tratament în spitale şi pentru medicamente inovatoare, scumpe, de care au nevoie maximum 1 milion de pacienți români. Poate nici atât. Cine stabileşte aceste priorităţi? Cum au fost alese aceste investiţii şi aceste programe? Nimic pentru ceilalţi 15 milioane de pacienţi care sunt îngrijiţi zilnic în cabinetele de medicina familiei, de medicii de familie și asistentele de medicina familiei. Nimic pentru a onora promisiunile făcute de Ministerul Sănătăţii în cadrul întâlnirilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţia pentru sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU)”, este mesajul postat de federaţie pe pagina oficială de Facebook.

Colegiul Medicilor din România (CMR) avertiza, recent, că medicii de familie ar putea recurge la întreruperea contractelor de furnizare de servicii medicale, desfășurându-şi activitatea în regim privat, contra cost, din cauza nemulțumirilor legate de bugetul pe 2019.

Bugetul alocat medicinei primare crește cu 6% în 2019, procent care acoperă doar inflația.

 

 

„Cea mai inteligentă investiţie pe care orice ţară o poate face este cea în asistenţa medicală primară, cu accent pe promovarea sănătăţii şi prevenirea bolii”, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General OMS

 

În România există circa 11.000 de cabinete ale medicilor de familie.

 

×