x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Situație tragică: Bolnavii de cancer din România aşteaptă luni de zile pentru un RMN decontat

Situație tragică: Bolnavii de cancer din România aşteaptă luni de zile pentru un RMN decontat

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2022   •   15:39
Situație tragică: Bolnavii de cancer din România aşteaptă luni de zile pentru un RMN decontat
Sursa foto: Lucian Alecu

România este codașă la accesul locuitorilor la unitățile CT și RMN în spitale. Bolnavii de cancer din România pot aştepta chiar şi cinci luni pentru a ajunge la un computer tomograf sau un RMN decontat care să le ofere un diagnostic.

Zilnic la noi în ţara mor cel puţin 150 de români de cancer. Peste 85% dintre cei care au cancer pulmonar pierd lupta cu boala.

Finanţarea deficitară a programelor de sănătate, lipsa specialiştilor şi a aparatelor medicale, întârzie de cele mai multe ori diagnosticul bolnavilor oncologici.

"Jumătate din populaţia ţării locuieşte în mediul rural şi accesul la servicii de specialitate este şi mai dificil", a declarat medicul de familie Daciana Toma pentru Antena 3 CNN.

De asemenea, dispariţia anumitor medicamente din farmacii începe să ameninţe vieţile celor cu afecţiuni oncologice.

Potrivit unui studiu realizat de Globocan, în România mor aproximativ 60.000 de români de cancer, peste 10.000 numai din cauza celui pulmonar.

Conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul 3 în Europa la numărul deceselor prevenibile prin investigații de screening, tratamente și controale periodice. Afecțiunile oncologice rămân în continuare una dintre principalele probleme de sănătate ale românilor, provocând 95.000 de cazuri noi și 54.000 de victime în 2020. 

Bolnavii de cancer aşteaptă luni de zile pentru un RMN decontat

×
Subiecte în articol: RMN cancer