x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Când trebuie să mergi la medic cu animalul de companie

Când trebuie să mergi la medic cu animalul de companie

15 Dec 2022   •   13:42
Când trebuie să mergi la medic cu animalul de companie
Sursa foto: Unsplash.com

Chiar dacă animalul tău de companie are mereu energie și poftă de joacă, nu înseamnă că ar trebui să amâni vizitele regulate la medicul veterinar. Starea de sănătate a animalului tău de companie este responsabilitatea ta, așa că iată în ce momente ar trebui să mergi cu acesta la veterinar!

Pentru vaccinări 

Atunci când adopți un animal de companie este important să mergi cu acesta periodic la medicul veterinar, pentru controlul de rutină, chiar dacă animalul pare sănătos. Îți recomandăm să cauți un cabinet veterinar în apropierea casei, astfel încât să te poți deplasa rapid cu animalul tău de companie, mai ales în cazul urgențelor.

În cazul puilor, vizitele la veterinar sunt esențiale în primele luni de viață, pentru că medicul îți va oferi cele mai bune sfaturi cu privire la îngrijirea animăluțului tău de companie, astfel încât acesta să se dezvolte sănătos. Spre exemplu, în primele luni, este necesară completarea schemei de vaccinare, care cuprinde mai multe vaccinuri, dar și deparazitări interne și externe. Însă, toate aceste recomandări și intervenții vor avea loc doar după un consult general, în care mediul va avea evalua starea de sănătate a câinelui sau a pisicii tale.

Pentru controale periodice

Odată cu înaintarea în vârstă, animalele de companie încep să se confrunte cu diverse probleme de sănătate, așa că este important să le ții sub control și să le oferi tratamentul necesar. Spre exemplu, în cazul câinilor de talie mare, aceștia ajung să fie considerați seniori mult mai devreme, la vârsta de 5-6 ani, în timp ce un câine de talie mică, atinge acest prag abia la vârsta de 10-11 ani. În schimb, pisicile încep să se confrunte cu primele probleme ale bătrâneții în jurul vârstei de 10-12 ani, iar în acest caz sunt necesare cel puțin două vizite pe an la medicul veterinar.

Pentru analize complete

În cazul animalelor în vârstă sunt recomandate analizele periodice complete, care ar trebui să cuprindă biochimie și hemoleucograma, care indică în mod normal starea tuturor organelor vitale, dar și nivelul hormonilor și al electroliților, starea glicemiei sau starea de hidratare.

De asemenea, în timpul unui control general, medicul veterinar ar trebui să verifice temperatura animalului, greutatea acestuia, starea ochilor, a urechilor și a danturii, dar și starea pielii și a blăniței, pentru că acestea pot să ascundă paraziți externi. Tot în cadrul unui control general, medicul ar trebui să evalueze reflexele neurologice – postura, mersul, dar și pozițiile capului și trunchiului.

Prin intermediul unui control veterinar general pot fi prevenite anumite afecțiuni ascunse, care nu se manifestă în mod evident. În astfel de situații, poți depista problemele medicale din timp și poți apela cu încredere la serviciile veterinare, pentru ca animalul tău de companie să beneficieze de tratamentul corespunzător. În plus, acum există atât de multe clinici cu servicii moderne de chirurgie veterinară, care sunt dotate și cu aparatură de ultimă generație, care poate fi utilizată pentru diverse analize.

Pentru situații de urgență

În cazul în care observi că animalul tău de companie se confruntă cu probleme de mobilitate și cu dureri articulare, ar trebui să mergi cu acesta la medicul veterinar, pentru că doar acesta îi poate prescrie un tratament special bazat pe suplimente.

De asemenea, în cazul pisicilor ar trebui să urmărești atent comportamentul acestora în preajma litierei. Dacă pisica ta refuză să urineze sau dacă urinatul este însoțit de plânsete, sau de pete de sânge, atunci acestea sunt primele semne ale unei afecțiuni a tractului urinar, așa că nu ar mai trebui să stai pe gânduri și ar trebui să discuți cu medicul veterinar.

Totodată, lipsa apetitului, schimbările bruște de comportament, apatia, stările de vomă și de diaree ar putea să indice o urgență medicală. Spre exemplu, ingestia unor substanțe toxice poate fi fatală pentru animalele de companie, așa că în astfel de situații este necesară intervenția rapidă a medicului veterinar.

Iar dacă animalul tău a fost mușcat de o căpușă, este important să mergi de urgență cu acesta la medicul veterinar, pentru că un astfel de parazit poate transmite boli grave, care pot fi fatale. În general, primele semne ale unei infecții sunt creșterea temperaturii, culoarea nefirească a urinei și stările de apatie.

Așadar, sănătatea animalului de companie este responsabilitatea ta, tocmai de aceea vizitele la medicul veterinar ar trebui să aibă loc în mod regulat. Ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit și apelează întotdeauna cu încredere la specialiștii veterinari.

×