x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Caz extrem la Botoșani. Un bebeluș avea doar câteva sute de grame la naștere

Caz extrem la Botoșani. Un bebeluș avea doar câteva sute de grame la naștere

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2023   •   17:30
Caz extrem la Botoșani. Un bebeluș avea doar câteva sute de grame la naștere

Un bebeluș extrem de mic a venit pe lume la Maternitatea Botoșani. Mama a născut prin cezariană un băiețel de numai 690 de grame.

Femeia are doar 19 ani și este din Iași. Ea a suferit o intervenție de urgență la 28 de săptămâni de sarcină din cauza unei complicații. Copilul a fost intubat și ventilat. 

“Bebeluşul a avut scor Apgar doi la un minut şi patru la cinci minute. Era instabil pe aparatul de ventilaţie, necesitând ventilare cu presiune pozitivă cu mască şi balon. A fost direcţionat cu o ambulanţă cu medic la Maternitatea Suceava”, a explicat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din Maternitatea Botoșani.

O ambulanță cu medic de la SJA Botoșani l-a transportat pe nou-născut la Suceava.

În urmă cu câteva săptămâni, un alt bebeluș a avut doar 790 de grame la naștere. Acesta a venit pe lume la maternitatea SJU Mavromati. Aici se nasc anual circa 2.800 de copii, dintre  care 10% sunt prematuri și 10-15% nou-născuți eutrofici, care necesită îngrijiri speciale la ATI.

În primele două luni din acest an s-au înregistrat mai multe cazuri de bebeluși prematuri, unii având greutăți de 390 grame, 500 grame, 680 grame, 790 grame, scrie monitorulbt.ro.

×
Subiecte în articol: prematuri bebelus botosani