x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Caz incredibil în Prahova. Un tânăr s-a dat polițist timp de 2 ani: a interogat martorii, a participat la razii și a luat mită

Caz incredibil în Prahova. Un tânăr s-a dat polițist timp de 2 ani: a interogat martorii, a participat la razii și a luat mită

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   12:30
Caz incredibil în Prahova. Un tânăr s-a dat polițist timp de 2 ani: a interogat martorii, a participat la razii și a luat mită

Un tânăr cu 8 clase s-a dat polițist timp de circa 2 ani. A interogat martorii, a participat la razii și a luat mită.

El și-a cumpărat uniformă și insignă de polițist de pe internet. A desfășurat o adevărată muncă de investigații, a făcut cercetări, a mers la razii, a intereogat martorii dar totul s-a sfârșit când a început că ceară mită pentru rezolvarea dosarelor, motiv pentru care au fost făcute plângeri pe numele lui.  Anchetatorii cred că a avut complice un poliţist adevărat, care poartă acelaşi nume. 

Acesta este considerat de procurori drept un "mitoman iscusit". A devenit o prezenţă obişnuită la acţiunile poliţiştilor din Prahova. Dacă agenţii deveneau curioşi, le spunea că este de la Direcţia de Operaţiuni Speciale. 

Citiți și Cod roșu în agricultură! Seceta a afectat 2,5 milioane de hectare, cca. 40% din culturile de grâu, porumb și floarea soarelui

Polițist cu 8 clase

Totul a început în 2022. Bărbatul locuia cu chirie într-un complex rezidențial iar la domiciliu anchetatori au găsit o uniformă de poliţist, un pistol, o legitimație și același model de stație folosită de oamenii legii.

Acesta cerea favoruri de la diferiţi cetăţeni şi, ca să pară om de încredre, arăta o insignă, care era de fapt de membru în Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor.

"Nu figurează ca membru al asociaţiei noastre. Deci deţinea fără drept acea insignă, iar seria de pe insignă aparţine altui membru, altei persoane care este membru exclus disciplinar din 2010 de la noi", a precizat Cătălin Bălteanu, secretar general Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor. 

Uniformă şi insignă de pe net

Uniforma şi insigna au fost achiziționate de pe internet. Bărbatul oprea şoferi în trafic, le cerea documentele şi percheziţiona maşinile. Pe un copil de 13 ani, pe care l-a prins la volan, l-a ameninţat că internarea într-un centru social. Când a fost spartă o sală de sport, a mers la caz cu un alt agent şi a audiat martori.

"Bănuitul ar fi primit sprijin într-o singură ocazie de la un bărbat, funcţionar public, pentru efectuarea de activităţi specifice meseriei în cauză, acesta din urmă cunoscând că tânărul nu avea această calitate", spune Maria Magdalena Vîiu-Rădulescu, IPJ Prahova.

Citiți și Protecția Consumatorilor va descinde ecologic în controale. Instituția tocmai a cumpărat zece mașini full electrice

Cum a reușit să se dea polițist timp de 2 ani

Agentul care l-ar fi ajutat lucra la Secţia 3 de poliţie din Ploiești, spun surse din anchetă. Poliţistul real, cu acelaşi nume, ar fi declarat în faţa procurorilor faptul că până și el s-a lăsat păcălit de bărbatul de 25 de ani. Deoarece este acuzat că i-a fost compliceâ, agentul a fost suspendat din funcţie. Ulterior a fost plasat sub control judiciar timp de 60 de zile. 

Totul a ieşit la iveală după ce, pe numele escrocului, au început să fie depuse plângeri. "Tânărul în cauză, în perioada 2022 - 2023, sub pretextul că este funcţionar public, ar fi indus în eroare un bărbat, promiţându-i acestuia că îi va obţine un raport de expertiză contra a 5.000 de lei", a precizat Maria Magdalena Vîiu-Rădulescu, IPJ Prahova.

Falsul poliţist are 8 clase şi o condamnar, pentru încălcarea regimului rutier. Deşi este şomer, îşi permitea o chirie de 500 de euro pe lună şi închiria frecvent maşini de lux. Anchetatorii spun că ar fi reuşit să păcălească două foste iubite cu sume mari de bani. Una dintre ele ar fi medic stomatolog, iar cealaltă este studentă la Medicină.

Bărbatul se află în arest preventiv sub acuzaţiile de înşelăciune, uzurparea de calităţi oficiale şi instigare la abuz în serviciu, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: fals politist prahova