x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se înființează o firmă?

Cum se înființează o firmă?

de Alice Petrescu    |    08 Mai 2018   •   16:43
Cum se înființează o firmă?

Persoanele care doresc să deschidă o societate comercială trebuie să știe că din 2018 această procedură s-a simplificat foarte mult. Practic o firmă se poate înființa în doar 3 zile, iar costurile se ridică la aproximativ 300 lei.

Iată care sunt pașii care trebuie urmați:

-alegerea și rezervarea numelui pentru societatea comercială la ONRC

 -stabilirea obiectului principal de activitate conform CAEN
 -depunerea capitalului social la bancă – minim 200 lei

 -stabilirea sediului social

 -redactarea actului constitutiv și a declarației pe propria răspundere care să ateste că îndepliniți condițiile necesare pentru a vă putea înființa fima.Aceste documente trebuie redactate în prezența unui notar și costă aproximativ 50-70 lei.

Din acest an, Executivul a introdus și o serie de alte modificari care au legatură atât cu inființarea, dar și cu administrarea unei firme. Acestea se referă la introducerea plății defalcate pentru TVA, noua grilă de salarizare minimă, dar și transferul contribuțiilor sociale de la anagajtor la angajat.

Introducerea plății defalcate pentru TVA

Firmele plătitoare de TVA pot alege opțional plata defalcată a TVA-ului, beneficiind de o reducere de 5% a cuantumului impozitului pe profit.

Transferul contributiilor sociale
Din 2018 angajatorului  îi revine plata contribuția asiguratorie de 2.25% pentru calitatea de angajator, în timp ce angajatului îi revine constribuția CAS (25% contribuțiile la asigurările sociale), 10% CASS – săntate, 10% din salariul brut impozitul pe venit.

Datorită creșterii salariul minim la 1.900 lei brut, societățile comerciale sunt obligate să contribuie cu mai mulți bani la bugetul de stat, pentru a putea susține noile grile salariale.

×
Subiecte în articol: infiintare firma