Deşi ministrul Sătănăţii, Florian Bodog, a afirmat deseori că, mărind salariile medicilor, Guvernul va reuși să “păstreze doctorii tineri şi talentați” în țară, concluziile unui studiu realizat chiar printre specialiştii plecaţi peste hotare îl contrazic. Cei mai mulţi medici au plecat din dorinţa de dezvoltare profesională şi din cauza condiţiilor din spitalele româneşti, nivelul salarial situându-se abia pe locul trei în topul motivelor invocate de doctori.
Din studiul dat publicităţii, ieri, de MEDIjobs România, reiese că 84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 80% - ca urmare a condiţiilor din spitale şi clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial. De asemenea, 56% dintre medici susţin că au plecat din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relaţiei cu pacienţii români. Printre nemulţumirile pe care le au vizavi de traiul şi munca în străinătate, distanţa faţă de familie şi prieteni este invocată de 40% dintre medicii plecaţi, iar 16% au citat stresul şi programul încărcat. Sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini, lipsa limbii de comunicare se numără printre minusurile unei cariere peste hotare.
Patru din 10 medici plecaţi în străinătate ar fi motivaţi să se întoarcă în România de un salariu corect, şi cam tot atâţia (36%) ar veni în ţară dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională. La întoarcerea în ţară, mai mult de jumătate dintre medicii plecaţi (53%) au spus că vor un suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, iar 44% ar dori un sprijin în găsirea unui loc de muncă.
În privinţa aşteptărilor financiare, medicii care ar alege să se întoarcă în România vor salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 - 15.000 lei.
Prin programul MEDIreturn, lansat ieri de către compania MEDIjobs, atât medicii şi asistenţii medicali care doresc să se întoarcă vor avea parte de sprijin în găsirea unui loc de muncă, fără niciun cost.
44% dintre medicii care profesează peste hotare şi-ar dori să se întoarcă în ţară pentru a ajuta pacienţii români.
Datele au fost colectate din intervievarea a peste 50 de medici specialişti şi asistenţi medicali stabiliţi peste hotare