x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Deputatul PNL George Şişcu o arde pe glume, în timp ce ministrul Oros îi minte fără jenă pe fermieri

Deputatul PNL George Şişcu o arde pe glume, în timp ce ministrul Oros îi minte fără jenă pe fermieri

de Adrian Stoica    |    13 Mai 2021   •   08:17
Deputatul PNL George Şişcu o arde pe glume, în timp ce ministrul Oros îi minte fără jenă pe fermieri

Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 148/2020, cabinetul condus la acea vreme de Ludovic Orban instituia o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor care au înființat culturi agricole în toamna anului 2019, dar au fost distruse de secetă în 2020. Ulterior, proiectul pentru adoptarea ordonanței era votat în Parlament, iar acesta devenea Legea 247. Deși ordonanța de urgență era emisă de Guvern în luna august a anului trecut și devenea lege în luna noiembrie, prevederile sale nu au fost puse nici până în ziua de azi în aplicare. Cu toate acestea, parlamentarii nu au avut nicio reacție la faptul că Guvernul nu respectă o lege a țării, în timp ce peste 30.000 de fermieri riscau în primăvară să rateze anul agricol, potrivit Asociației Forța Fermierilor.

După apariția ordonanței, ministrul Adrian Oros i-a plimbat cu minciuna luni de zile pe fermieri că vor fi plătite despăgubirile pentru o suprafață de circa un milion de hectare. Într-un final, promisiunea a fost amânată pentru 2021, despăgubirile urmând să fie plătite după adoptarea bugetului de stat. Într-un final, prin februarie a apărut și bugetul, dar surpriză. El nu includea și fondurile necesare pentru plata despăgubirilor, circa un miliard de lei. O sumă importantă, care este de cinci ori mai mare decât fondurile alocate în 2020 pentru refacerea sistemului de irigații.

„Prioritatea numărul 1 la rectificare este această sumă destinată despăgubirilor pentru secetă, este suma cea mai mare. (…) Am promis că dăm despăgubiri și o să le dăm, pentru că așa este corect. Colegii lucrează acum la fundamentarea sumei, pentru că trebuie să prezentăm Comisiei o formulă de calcul cât mai corectă. Suma o să fie cam la 200 euro/hectar”. 

ministrul Agriculturii, Adrian Oros, noiembrie 2020

 

Coaliția de guvernământ face scut în jurul lui Oros

Deși a mințit fermierii în repetate rânduri că vor primi despăgubiri pentru culturile distruse, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a reușit să supraviețuiască Guvernului Orban, intrând și în Guvernul Cîțu. Moțiunea simplă depusă în luna martie de PSD împotriva ministrului Oros, în care una dintre acuzele care i se aduceau era tocmai neplata despăgubirilor, a căzut cu brio prin votul parlamentarilor din coaliția de guvernământ, deși fermierii protestau în stradă. 

Bătaie de joc și sfidare

Într-o țară în care Guvernul nu-și respectă nici măcar propriile legi,  aceste este primul semn al anarhiei. Acel Guvern nu poate să ceară cetățenilor respectarea legii, când el este primul care o încalcă. La fel de grav este și faptul că președintele Iohannis asistă impasibil de luni de zile cum ministrul Agriculturii, Adrian Oros, îi minte fără jenă pe fermieri. Cât despre parlamentari, ei votează după cum le indică degetul șefului de grup, fără a-și pune prea multe întrebări, fără a-și întrebuința neuronii pentru a descoperi singuri dacă este corect votul față de cei care i-au trimis în Parlament.

Bășcălie deplasată, marca PNL

Unul dintre parlamentarii PNL care s-au evidențiat în timpul dezbaterii moțiunii a fost deputatul George Şişcu. „Mă întrebam mai devreme ce putea să facă domnul Oros, probabil putea să iasă să vă spună dumneavoastră, fermierilor şi ţăranilor, cărora vă place să vă adresaţi, că iată nu este sfârşitul lumii, că iarba creşte deasă, rară, creşte perpendiculară, vine oaia şi o paşte, altă iarbă se va naşte”, declara în plenul Camerei Deputaților liberalul George Şişcu, într-o încercare deplasată de a părea glumeț. 

George Șișcu, tăcut ca un pește

George Șișcu a fost ales deputat liberal de Tulcea, după ce în prealabil tulcenii l-au trimis acasă la alegerile locale unde a vrut să devină președintele Consiliului județean Tulcea, dar a pierdut în fața lui Horia Teodorescu (PSD). El a ocupat un fotoliu de deputat și în legislatura 2016-2020, timp în care s-a remarcat printr-o activitate extrem de discretă, dar foarte bine remunerată. Conform site-ului Camerei Deputaților, în cei patru ani petrecuți în Palatul Parlamentului, glumețul domn Șișcu a luat cuvântul doar în 17 ședințe, a semnat la grămadă cu alți deputați 70 de propuneri legislative, dintre care 17 au devenit legi. Înainte de a ajunge parlamentar s-a oploșit și el pe la Primăria Tulcea, unde a fost consilier, funcție transformată în sinecure de partid. De asemenea, în perioada 2012-2015, George Șișcu a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Tulcea. Și soției îi place să lucreze tot la stat, mai precis la Consiliul Concurenței, o instituție care știe să-și răsplătească bine angajații. Pentru a înțelege situația disperată a fermierilor mințiți nonșalant de colegul său de partid, glumețul domn Șișcu ar trebui să facă pe propria piele un experiment: 6 luni de zile el și soția să nu mai fie plătiți de statul român, pentru că așa a decis un alt coleg de-al său de partid, Florin Cîțu. După 6 luni îl așteptăm în Parlament cu glume noi și să ne anunțe că îl susține în continuare pe Florin Cîțu. Cu burta goală, domn Șișcu, veți vedea lumea în alte culori, cu siguranță.

 

 

Potrivit declarației de avere depuse pentru anul fiscal 2019, deputatul George Șișcu a încasat pentru prestația sa discretă din Parlament 131.412 lei, iar soția, angajată la Consiliul Concurenței, 90.334 de lei. 

 


 

×