Federaţia "Solidaritatea Sanitară" va protesta timp de două zile în fața Parlamentului împotriva Legii bugetului de stat pe 2021. Manifestația se va desfășura în timpul dezbaterii actului normativ pentru a determina adoptarea amendamentelor privind creșterea sumelor alocate sănătății și a banilor pentru lucrătorii din domeniul medical.
"Luni, 1 martie, şi marţi, 2 martie 2021, zilele în care în care va fi dezbătut în plen şi aprobat Bugetul, Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' protestează la porţile Parlamentului, 'asediind' parlamentarii cu revendicările lucrătorilor din sănătate. Acţiunile de protest au ca scop determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conţin modificările ce corespund revendicărilor noastre, pe primul loc aflându-se creşterea bugetului alocat sănătăţii şi alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate", se arată într-un comunicat al federației.
Protestele vor avea loc în cele două zile, între orele 11:00 - 13:30, la poarta dinspre Bulevardul Naţiunile Unite şi cea dinspre Calea 13 Septembrie a clădirii Parlamentului.
"Revendicările acestor acţiuni sunt cele anunţate în cadrul protestului pentru susţinerea respectării drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate, parlamentarii primind deja pe e-mail solicitările fiecăruia dintre cei aproape 18.000 de lucrători din sănătate care au semnat pentru acest protest.
Revendicările Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 98 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 44% dintre lucrători au fost vaccinaţi dovedind cu prisosinţă necesitatea satisfacerea revendicărilor noastre. Revendicările au în vedere şi eliminarea costului social al unei economii infime (circa 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru circa 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care circa 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021", se arată în comunicat.
Cerințele protestatariilor sunt: creşterea alocării bugetare pentru sănătate şi respectarea drepturilor câştigate. Intenţia Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizaţiei de hrană, reducerea unor sporuri şi eliminarea voucherelor de vacanţă arată că actuala putere este indiferentă faţă de eforturile şi sacrificiile lucrătorilor din sănătate.
Revendicările federaţiei conțin adoptarea măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate, respectiv echipamente, circuite, resurse materiale şi umane, astfel încât să determine reducerea numărului de salariaţi nou infectaţi cu COVID-19.
Alături de intervenţiile clasice pentru o astfel de strategie, aceasta trebuie să includă: elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării; stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie şi asigurarea acestora în cantitatea necesară şi la calitatea corespunzătoare; elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19; reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecţie la 3 ore; limitarea răspunderii profesionale la condiţiile create de 'noua normalitate'; includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate; respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie; creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022.