x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul vrea să reducă cheltuielile cu formarea medicilor

Guvernul vrea să reducă cheltuielile cu formarea medicilor

de Monica Cosac    |    21 Ian 2022   •   07:25
Guvernul vrea să reducă cheltuielile cu formarea medicilor

Guvernanții și-au propus să diminueze cheltuielile de la bugetul statului cu formarea medicilor specialiști, prin modificarea regulilor de la rezidențiat.

Printre cei luați la ochi se numără și „rezidenții de profesie”, care, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică, zilele trecute, de Ministerul Sănătății (MS), beneficiază de încadrare și salariu din bugetul statului pentru perioade foarte lungi. Astfel, cei care încep rezidențiatul din anul 2023 nu vor mai putea face mai mult de 10 ani de pregătire cu bani de la stat, iar persoanele care au mai puțin de 10 ani până la pensionare nu vor mai putea da examenul de rezidențiat. Prin modificările aduse, Ministerul Sănătății estimează că se va face o economie la bugetul statului de peste 18 milioane de euro, anual. 

Săptămâna aceasta, Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului.

Printre schimbările preconizate, se regăsește și reducerea cheltuielilor bugetare „prin reglementarea mai exactă a perioadei de finanțare de la bugetul statului a cheltuielilor de personal în scopul formării de specialiști care să ocupe posturile vacante din unitățile sanitare”.

„Rezidenții de profesie” încep și 8 specializări

„Există o categorie de persoane care în mod sistematic susțin și promovează concursul de rezidențiat, efectuează pregătire 2-3 ani și susțin un nou concurs fără a finaliza nicio specialitate, astfel încât devin «rezidenți de profesie», beneficiază de încadrare și salarizare pentru perioade lungi, peste 10 ani fiind necesară o limitare a numărului de ani pentru care sunt suportate de la bugetul de stat cheltuielile aferente salarizării”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță. 

Conform documentului, sunt persoane care susțin și promovează mai multe concursuri de rezidențiat, fiind încadrate ca rezidenți de 4-8 ori, fără a finaliza nicio specialitate. 

Astfel că, începând cu 1 ianuarie 2023, cheltuielile de personal „pot fi suportate de la bugetul de stat, pentru persoanele care promovează un nou concurs de rezidențiat și sunt confirmate prin ordin al ministrului sănătății, în limita a maxim 10 ani de pregătire. După expirarea termenului prevăzut la alin.(3) cheltuielile de personal prevăzute la alin.(1) se pot suporta din bugetele unităților sanitare angajatoare”, se arată în proiectul de Ordonanță.

Aceste prevederi nu se vor aplica, însă, rezidenților aflați deja în pregătire la data adoptării ordonanței.

Se impune limită de vârstă pentru prezentarea la concurs 

Totodată, începând cu ultimul trimestru al acestui an, nu se vor mai putea prezenta la concursul de rezidențiat persoanele care au mai puțin de zece ani până la pensie.

„Începând cu concursul de rezidențiat din trimestrul IV al anului 2022, prezentarea la concursul de rezidențiat se poate face numai cu maxim 10 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare prevăzută de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”, conform documentului.  

Această modificare este argumentată prin faptul că, prin impunerea unei vârste maxime de prezentare la concursul de rezidențiat, rețeaua de asistență medicală publică „ar mai putea beneficia de serviciile medicilor specialiști, medicilor stomatologi specialiști și farmaciștilor specialiști cel puțin un număr de ani egal cu durata medie de pregătire prin rezidențiat”.

Printre modificărilor propuse, se regăsește și aceea ca medicii rezidenți pe loc să poată solicita schimbarea specialității alese în urma concursului, în termen de maximum trei ani (36 de luni) de la data începerii pregătirii. Aceștia trebuie să primească un aviz de primire al unui coordonator acreditat din centrul universitar de pregătire, iar punctajul obținut la concursul de rezidențiat să fie cel puțin egal cu punctajul la specialitatea solicitată. Schimbarea specialității se poate aproba o singură dată pentru același concurs de rezidențiat promovat.

Medicii stomatologi rezidenți și farmaciștii rezidenți vor putea solicita schimbarea specialității în termen de cel mult 18 luni.

Specialiști fără diplomă, dar numai pentru un an

Totodată, având în vedere contextul epidemiologic actual, prin noile reguli se dă posibilitatea medicilor rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist să poată fi încadrați cu contract individual de muncă, însă numai în unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal și doar pe o perioadă de cel mult un an de la finalizarea stagiului de pregătire.  

Conform notei de fundamentare, „este imperios necesar să fie utilizat capitalul uman reprezentat de medicii care au finalizat stagiul de pregătire prin rezidențiat (...) în contextul în care rețeaua de asistență medicală publică se confruntă cu deficit major de personal specializat, deficit acutizat în condițiile pandemiei de SARS-CoV-2”.

Lista unităților sanitare în care medicii rezidenți care nu se prezintă la examenul de specialist vor putea profesa va fi publicată pe site-ul direcțiilor de sănătate publică.

Pentru reducerea deficitului de personal din spitale, proiectul de act normativ permite și adaptarea curriculumului de pregătire, astfel încât rezidenții care au fost detașați în alte unități sanitare ori au întrerupt stagiul, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, în baza Ordinului comandantului acțiunii, să poată să susțină examenul pentru obținerea titlului de specialist. Procedura de modificare/adaptare a curriculumului de pregătire va fi stabilită prin ordin al ministrului sănătății în termen de 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței. 

Carnetul de rezident, obligatoriu

De asemenea, pregătirea teoretică și practică (baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice și terapeutice) este consemnată în două documente cu caracter obligatoriu, netransmisibile: Carnetul de rezident și Caietul de monitorizare a pregătirii rezidentului. 

Conform proiectului de OUG, în termen de 2 ani de la data adoptării ordonanței, Caietul de monitorizare a pregătirii va putea fi completat și în format electronic. 

 

92,68 de milioane de lei estimează reprezentanții Ministerului Sănătății că se vor economisi, anual, de la bugetul de stat, prin adoptarea acestei OUG.

×