x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Indemnizaţii pentru familiile care adoptă copii

Indemnizaţii pentru familiile care adoptă copii

23 Sep 2018   •   22:27
Indemnizaţii pentru familiile care adoptă copii

Familiile care adoptă copii vor primi stimulente financiare care încep de la 600 de lei pe lună, potrivit unui proiect aflat, ieri, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului.

„Stimulentele financiare cresc progresiv și vizează susținerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Astfel, actul normativ prevede că „adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiază, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizație lunară, raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de încuviințare a adopţiei, se afla în una din următoarele situații: a) avea vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani; b) era încadrat în grad de handicap ușor sau mediu; c) făcea parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună”. Cuantumul indemnizației creşte cu 50% în cazul în care copilul a împlinit 7 ani, dacă este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA sau dacă face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună. 

Documentul prevede, de asemenea, că familia care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază, pentru fiecare copil adoptat, de o sumă fixă în cuantum de 1.500 lei pe an, destinată asigurării unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură și a căror nevoie a fost stabilită ca urmare a recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.

 

„Acordarea unei sume de 200 lei/zi/persoană destinată acoperirii cheltuielilor de cazare și transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil având domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorului/adoptatorilor”, este o altă prevedere din proiectul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.

×