x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că îi împiedică să acceseze banii din PNRR

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că îi împiedică să acceseze banii din PNRR

de Monica Cosac    |    01 Aug 2022   •   07:45
Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că îi împiedică să acceseze banii din PNRR
Sursa foto: ThinkstockPhotos

Dacă în urmă cu două luni se bucurau că își vor putea renova şi dota cabinetele cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), acum, medicii de familie acuză Ministerul Sănătății că îi discriminează pe cei mai în vârstă și le limitează accesul la acești bani, interzicând transmiterea praxisului pentru următorii patru ani. Deși cei mai mulți doctori din asistența medicală primară sunt în prag de pensionare, dacă beneficiarii fondurilor vor fi nevoiți să își înceteze activitatea medicală până la data de 30 iunie 2026, contravaloarea finanțării acordate va fi recuperată de Ministerul Sănătății, avertizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Această condiționare favorizează lanțurile medicale private care angajează medici de familie, mai spune FNPMF.

„Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a luat la cunoștință cu surprindere despre instrucțiunea nr. 1/28.07.2022 privind clarificarea modului de derulare a proiectelor în cadrul Investiției specifice: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală din PNRR (...). Conform instrucțiunii menționate, înțelegem că Ministerul Sănătății discriminează și limitează accesul medicilor de familie la fondurile europene nerambursabile din PNRR, inclusiv pe criterii de vârstă, interzicând transmiterea praxisului până la data de 30 iunie 2026, deși transmiterea praxisului este reglementată juridic de peste 15 ani prin Legea reformei în sănătate nr. 95/2006 și ordinul ministrului sănătății nr. 1322/2006”, transmite FNPMF, care a sesizat atât Ministerului Sănătății, cât și premierului Nicolae Ciucă „faptul că medicii de familie sunt împiedicați să acceseze fondurile europene din PNRR”.

Concret, dacă în Ordinul MS 2182/13.07.2022, publicat în 15 iulie în Monitorul Oficial, se precizează că destinația cabinetului renovat cu bani din PNRR nu poate fi schimbată până în vara anului 2026, în indicațiile primite zilele trecute de la Minister se pune condiția ca medicul care beneficiază de fondurile respective să nu poată transmite cabinetul și lista de pacienți altui medic de familie. Astfel că, dacă medicii de familie beneficiari vor fi nevoiți să își înceteze activitatea medicală anterior termenului menționat, contravaloarea finanțării acordate va fi recuperată de Ministerul Sănătății.

Regulile, schimbate din mers

„În ghidul publicat în Monitorul Oficial scrie doar să nu schimbi destinația spațiului renovat, respectiv să asiguri folosirea echipamentelor până în 2026. Asta poate face un alt medic de familie, nu neapărat cel care e acum, dacă iese la pensie sau se întâmplă orice altceva”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Raluca Zoițanu, președintele FNPMF.

Potrivit medicului, nu se poate vorbi despre o intenție de a preveni fraudarea fondurilor, așa cum a argumentat o sursă din Minister, atâta vreme cât există oricum condiția ca spațiul respectiv să rămână cabinet medical, chiar dacă este gestionat de alt doctor, astfel că beneficiarii investiției în renovare și dotarea cu echipamente sunt, în final, tot pacienții.

Dacă decedează în următorii 4 ani, moștenitorii trebuie să returneze banii

Majoritatea medicilor de familie, mai ales cei din mediul rural și din zonele defavorizate, sunt deja medici pensionari care își continuă activitatea medicală sau îndeplinesc condițiile pentru pensionare, astfel că doctorii nu au siguranța că își vor putea continua activitatea medicală pe toată durata de sustenabilitate a proiectelor, respectiv până la 30 iunie 2026 și, ulterior, pe durata perioadei de garanție.

„În același timp, dată fiind vârsta medicilor de familie și bolile asociate, cauzate de condiţiile dificile de muncă, nu este exclus decesul medicilor de familie beneficiari înainte de 30 iunie 2026. Amintim pe această cale că circa 100 de medici de familie au decedat în perioada 2020-2022”, arată FNPMF, precizând că „în ambele situații – încetarea activității sau deces – înţelegem din instrucţiunea Ministerului Sănătăţii că medicii de familie – sau moștenitorii acestora – vor fi obligaţi să returneze contravaloarea finanţării de circa 60.000 de euro acordată din fonduri europene nerambursabile (până la 15.000 de euro pentru renovarea spațiilor cabinetelor medicale și până la 45.150 de euro contravaloarea echipamentelor achiziționate de MS, plus TVA)”.

Decizia Ministerului de a interzice transmiterea praxisului duce la descurajarea unui număr important de medici de familie cu practică independentă să acceseze finanțarea din PNRR, „ceea ce va conduce la o deteriorare și mai importantă a spațiilor cabinetelor medicale, la eșuarea planului și angajamentelor Guvernului României în fața Comisiei Europene și Băncii Mondiale privind creșterea calității serviciilor medicale, precum și la deteriorarea accelerată a accesului pacienților la serviciile medicale oferite de acest segment al asistenței medicale primare – cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu practică independentă”, conchid reprezentanții medicilor de familie.

 

„Considerăm că această decizie favorizează lanțurile medicale care angajează medici de familie, companii care sunt finanțate și de fonduri de investiții private din România și din străinătate, care nu riscă să își înceteze activitatea înainte de 30 iunie 2026 și care nu au fost excluse de la accesarea fondurilor din PNRR”, subliniază FNPMF.

 

O astfel de limitare privind transmiterea praxisului nu există nici în Ordinul MS 2182/2022 prin care a fost aprobat Ghidul beneficiarului pentru investiția I.1.1., nici în PNRR și nici în alte apeluri pentru fonduri europene nerambursabile, nefiind o condiție impusă de Comisia Europeană, mai spun medicii de familie.

×