x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministru, către şefii spitalelor: Nu mai plimbaţi pacienţii

Ministru, către şefii spitalelor: Nu mai plimbaţi pacienţii

de Monica Cosac    |    04 Oct 2018   •   08:59
Ministru, către şefii spitalelor: Nu mai plimbaţi pacienţii
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

În contextul în care medicina defensivă devine un fel de practică naţională, iar pacienţii gravi un fel le mingi de ping-pong, fiind trimişi cu ambulanţele de la un spital la altul, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, fac apel la directorii spitalelor de stat să dea dovadă de o mai bună coordonare și o reacție mai rapidă privind transferul pacienţilor critici, astfel încât aceştia să nu mai fie plimbaţi între spitale.

Apelul celor doi oficiali vine în urma unei întâlniri a ministrului Sănătăţii cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), cei ai Centrului Operativ pentru Situații de Urgență ( COSU) și managerii spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

“Vreau să găsim împreună soluții pentru evitarea disfuncționalităților. Nu trebuie ca pacienții să fie plimbați între spitale. Pentru un pacient critic orice secundă contează și înseamnă o șansă în plus la viață. Avem cazuri în care pacientul grav nu este preluat din cauza faptului că medicul de gardă nu dorește. Se creează astfel sincope și întârzieri care pot să devină vitale”, a spus ministrul Sorina Pintea.

De partea cealaltă, managerii unităţilor sanitare de urgenţă atrag atenţia că sunt necesare sitale de suport, care să preia pacienţii stabilizaţi şi care necesită tratament un timp îndelungat pentru ca unităţile de urgenţă să poată elibera locurile pentru alţi pacienţi.

Ministrul Sănătăţii analizează posibilitatea ca în cadrul programelor MS-Acţiuni Prioritare să fie alocate spitalelor care tratează urgenţe grave „sume suplimentare dedicate pacieţilor care necesită un timp mai mare de tratament”, au transmis reprezentanţii ministerului.

 

 

×
Subiecte în articol: m,edici spital