Mai multe firme de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare din judeţul Covasna au fost sancţionate pentru nereguli sau au rămas fără autorizaţie în urma controalelor efectuate recent de Direcţia Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.
Potrivit conducerii instituţiei, principalele nereguli constatate au fost depozitarea necorespunzătoare a substanţelor toxice, evidenţa şi trasabilitatea necorespunzătoare, lipsa contractelor cu o unitate specializată pentru distrugerea ambalajelor substanţelor toxice, lipsa fişelor de magazie, precum şi procese verbale de efectuare a acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie sau deratizare inexiste sau întocmite necorespunzător.
"Din totalul de 13 unităţi cu activitate de comercializare şi prestări servicii din domeniul dezinfecţiei-dezinsecţiei-deratizării, inspectorii DSVSA împreună cu echipe din partea DSP şi IPJ au verificat 12 unităţi (...) Ca urmare a deficienţelor constatate, o firmă a fost sancţionat contravenţional de reprezentantul DSVSA cu suma de 3600 lei, dar şi de reprezentanţii DSP, iar o altă firmă a fost sancţionat de reprezentanţii IPJ. În cazul uneia dintre firme a fost suspendată activitatea, iar la o altă firmă autorizaţia de funcţionare a fost retrasă definitiv", a precizat conducerea DSVSA Covasna, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.
Acţiunile de verificare a unităţilor de deratizare au început la sfârşitul lunii trecute, la scurt timp după incidentul petrecut în Timişoara, unde au murit trei persoane, iar alte zeci au ajuns în spital în urma unei dezinsecţii cu produse chimice toxice.
Controalele, ce vizează respectarea condiţiilor de autorizare, nivelul de instruire a personalului, precum şi condiţiile de depozitare şi vânzare a substanţelor, vor continua în perioada următoare, au mai informat reprezentanţii DSVSA Covasna.