x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Neurochirurgul român din top 500 de genii ale secolului XX trăiește în sărăcie: "Azi mă simt ca un boschetar"

Neurochirurgul român din top 500 de genii ale secolului XX trăiește în sărăcie: "Azi mă simt ca un boschetar"

de Redacția Jurnalul    |    23 Dec 2022   •   14:15
Neurochirurgul român din top 500 de genii ale secolului XX trăiește în sărăcie: "Azi mă simt ca un boschetar"

Cunoscutul neurochirurg Leon Dănăilă are 89 de ani și trăiește de mulți ani în sărăcie. Acesta se află în top 500 de genii ai secolului XX și a salvat mii de vieți omenești de-a lungul carierei sale. Medicina nu este pentru el doar o profesie, este o pasiune de o viață.

Din păcate, România nu-și apreciază valorile. Oamenii dedicați profesiei lor, cei care schimbă vieți, mentalități, care aduc schimbări în lumea în care trăiesc sunt ignorați, dați la o parte, lipsiți de atenție și recunoaștere. 

Așa se face că celebrul neurochirurg Leon Dănăilă, cel care și-a dedicat întreaga viață oamenilor, a fost uitat de autorități, lăsat să trăiască în sărăcie. El și-a vândut locuința, în urmă cu mai mulți ani, pentru a-și finanța singur cercetările.

„Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie, asta e realitatea. Am rămas sărac, am vândut totul şi acest apartament e vândut. N-am nicio avere, n-am nimic. Toate astea pentru oameni. Imi place să fac bine oamenilor pentru că vin dintr-un mediu inferior şi am văzut cât de greu este, viaţa e scumpă, o singură dată o trăieşti.

Nu vreau să fac avere, n-am făcut avere din suferinţa oamenilor. Apartamentul acesta e vândut, dar cu condiţia să pot sta aici până mor. Eu sunt mulţumit în situaţia în care mă aflu, e foarte greu cu singurătatea, că sunt singur de 12 ani, mai greu cu mâncarea. Noroc că sunt magazinele astea, că mai găseşti fasole bătută, salată orientală, eu cu astea mă ţin. Nu mă pricep să fac mâncare, nici n-am timp. Mai bine scriu„, povestește medicul pentru TrinitasTV.

Medicul este membru al Academiei Române, a fost profesor la Facultatea de Medicină din București, a făcut mai mult de 40.000 de operații, are 18 brevete de inventator și a publicat 61 de cărți și tratate. 

„Am făcut peste 40.000 de operații, am publicat 61 de cărți. Am iubit oamenii, tot ce am făcut, am făcut pentru oameni, pentru mine viața înseamnă oamenii. Am învățat că tot politicul se află pe primul loc, totuși noi suntem egali și contribuim la progresul României, care va fi continuu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie', a declarat acesta la Gala Premiilor Capital.

 

 

×
Subiecte în articol: Leon Dănăilă saracie neurochirurg