x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ONG-uri internaționale atrag atenția asupra pericolului numărării urșilor din Carpați

ONG-uri internaționale atrag atenția asupra pericolului numărării urșilor din Carpați

20 Aug 2021   •   21:30
ONG-uri internaționale atrag atenția asupra pericolului numărării urșilor din Carpați
Sursa foto: AMP Libearty

Ca urmare a deciziei autortăților române de organizare a unui recensământ al urșilor din Carpați, mai multe ONG-uri internaționale trag semnale de alarmă că acest lucru îi va pune în pericol, scrie AFP.

În acest an tot mai mulți urși au apărut în localități, iar autoritățile spun că sunt prea mulți. Deși în trecut urșii erau hrăniți din fondul cinegetic național pentru că nu găsesc suficientă hrană în mediul natural și pentru a nu pune în pericol viața oamenilor, acum responsabilii nu vor să-i mai hrănească justificând că astfel îi încurajează să vină în habitatele umane dar nu fac decât să-i înfometeze, să stârnească frica oamenilor și să încurajeze împușcarea lor. 

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat anterior că 400 de experți și voluntari vor merge pe teren pentru a preleva mostre de fecale și păr de la urși pentru analizele ADN. Colectarea excrementelor şi a părului va permite crearea unei baze de date, în care fiecare probă va fi stocată cu un cod de bare

Acest proiect are o mare amploare și dispune de 11 milioane de euro din fonduri europene. 

Estimările din anii 1990 arătau o populație de circa 6.000 de urși bruni în România, cei mai mulți din UE, însă autoritățile cred că numărul acestora a crescut. 

Aceștia apar tot mai des în localitățile umane în cautare de hrană, fapt ce îi sperie pe oameni. Circa 100 de atacuri au fost înregistrate în ultimii trei ani.

Activiştii pentru drepturile animalelor se tem că acest proiect va duce la reluarea vânătorii urșilor, mai ales că executivul a decis ca hotărârea de ucidere a urșilor agresivi să fie luată de autoritățile locale. 

Vânătoarea de distracție a urșilor a fost interzisă în 2016, în urma organizării unor campanii la care participau cetățeni străini care îi ucideau, considerându-i un trofeu.

"Sub pretextul periculozităţii lor, se pregăteşte un masacru al acestor animale, adesea înfometate, victime ale defrişărilor, ale reducerii şi distrugerii habitatului lor şi ale unei încercări de demonizare a lor de către organizaţii de vânători", a declarat Fundaţia Brigitte Bardot, drept răspuns la noul decret.

 

×
Subiecte în articol: urşi