x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism

Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism

21 Dec 2017   •   13:12
Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism
Sursa foto: Iulian Anghel

Opt români, membri ai echipajului velierului Andrew, au traversat Atlanticul în cea mai mare competiţie de navigaţie transatlantică - Atlantic Rally for Cruisers -, alături de alte peste 280 de ambarcaţiuni din întreaga lume, nu doar pentru a-şi depăşi limitele, ci şi pentru a-i ajuta pe cei 500 de copii cu autism, susţinuţi de Asociaţia Help Autism, să îşi atingă potenţialul. 

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de asociaţie, în luna octombrie, velierul Andrew, cu un echipaj format din opt români, a luat startul, din Gran Canaria, în Atlantic Rally for Cruisers. Aurelian Bazgu, Adrian Vîrlan, Răzvan Neagu, Sorin Sanda, Daniel Durigo, Daniela Bololoi, Eugen Radan şi Tiberiu Duma, la bordul unui velier Elan 434 Impression, au transformat provocarea Atlanticului în provocarea de a dărui ore de terapie copiilor speciali şi şi-au propus să transforme cele 2.700 de mile marine ale cursei în 2.700 de ore de terapie. 

Pe 10 decembrie, velierul Andrew şi cei opt membri ai echipajului au ajuns cu bine la destinaţie, precizează sursa citată. Ei au petrecut 20 de zile, 12 ore şi 36 de minute navigând în Atlantic, de-a lungul celor 5.200 de kilometri ai Regatei ARC. 

"Dacă m-ar fi întrebat cineva, în urmă cu şapte ani, ce voi face astăzi, traversarea Atlanticului pe un velier ar fi fost ultimul meu răspuns. Dar iată că viaţa îţi dă putere să faci lucruri inimaginabile şi asta e cumva povestea vieţii mele. Am primit puterea de a înfrunta tulburarea micuţului meu, apoi de a lupta pentru recuperarea a sute de alţi copii şi acum de a traversa un ocean, tot pentru ei. Aceasta este şi concluzia întregii mele aventuri - lupta pentru un vis", a declarat Daniela Bololoi, preşedinte al Help Autism şi membru al echipajului velierului Andrew, citată în comunicat. 

Echipajul românesc a câştigat primul loc la categoria class E cruising. După trei săptămâni pe ocean, ei au fluturat steagurile României şi pe cel al Help Autism la finish, în Santa Lucia. 

"Aventura copiilor cu autism continuă. 1.000 de ore de terapie au fost deja dăruite în timpul petrecut de Andrew pe Atlantic. Provocarea de a transforma toate cele 2.700 de mile ale cursei parcurse de Andrew în timp pentru copilărie merge mai departe. (...) Oricine poate dărui ore de terapie şi poate alege unul dintre pachetele de donaţie precum excursii la bordul velierului Andrew pe Marea Neagră, în Grecia, Spania, Italia sau chiar în Caraibe", precizează comunicatul. 

Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale arată că unul din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, mulţi dintre aceşti copii pot avea o viaţă normală. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. Intervenţia este de durată, iar costurile depăşesc, de cele mai multe ori, veniturile unei familii, precizează Asociaţia Help Autism. AGERPRES

×