x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ordin de împușcare a ursului care se „mutase” la Găești

Ordin de împușcare a ursului care se „mutase” la Găești

de Diana Scarlat    |    24 Oct 2017   •   12:10
Ordin de împușcare a ursului care se „mutase” la Găești
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

După ce au devenit o prezență obișnuită pe străzile Brașovului și la cabanele din mai multe județe ale țării, urșii au coborât acum la câmpie. De două săptămâni, locuitorii orașului Găești, situat la numai 70 de  kilometri distanță față de București, dar și cei ai comunelor învecinate, au fost terorizați de un urs matur despre care se presupune că ar fi venit din Făgăraș. Duminică noaptea, locuitorii comunei Gura Foii (județul Dâmbovița) au alergat animalul cu furci și topoare.

Autoritățile nu au intervenit pentru capturarea ursului care a terorizat Găeștiul și comunele din jur, timp de două săptămâni, până ieri, când deja numărul plângerilor a ajuns la câteva sute. Primarul comunei Gura Foii a stat de pază, împreună cu sătenii din satul Bumbuia, pentru că ursul era din nou în curțile oamenilor. „Nu ne-a ajutat nimeni, deși de două săptămâni facem apel la toate autoritățile. Ne-au spus să batem în ceva, să  facem zgomot și să aprindem focuri. Acum câteva zile, ursul a ajuns în curtea unei grădinițe, la ora șase și jumătate, cu foarte puțin timp înainte de a ajunge copiii, apoi a intrat în curtea ocolului silvic și oamenii s-au baricadat. Sunt oameni care lucrează până seara târziu și pot fi atacați pe stradă noaptea, alții care pleacă la muncă foarte devreme dimineața și sunt terorizați, speriați. Azi noapte nu s-au mai dus nici la veceu, pentru că mulți nu au toaleta în casă”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Radu Georgescu, primarul comunei Gura Foii, localitate de câmpie, situată la o distanță de 72 de kilometri față de București.

Ieri, la cererea prefectului de Dâmbovița, ministrul Mediului a emis ordinul de împușcare a ursului de la Găești, pentru că animalul a fost alungat de mai multe ori și s-a întors în zona locuită de oameni. Tot ieri dimineață, alt urs a atacat mai mulți oameni la Făgăraș, județul Brașov. Pentru a rezolva problema urșilor care s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a lansat, la 1 septembrie, propunerea ca România să exporte aceste mamifere în țările care nu mai au urși în păduri. „Am avut o discuţie, la 1 septembrie, de ziua diplomației, unde au fost prezenţi ambasadorii noștri în străinătate. I-am rugat să ne ajute să trimitem cereri către ministerele de resort din statele respective, astfel încât să putem trimite o parte dintre urşi în rezervaţiile naturale din alte țări”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Secretarul general al Direcţiei Generale de Mediul a Comisiei Europene, Nicola Notaro, a afirmat recent că relocarea urşilor în alte state membre nu este o soluţie, iar situaţia acestora trebuie rezolvată de fiecare stat în parte.

Autoritățile din România sunt, practic, obligate să împuște urșii care ajung în zonele locuite de om, pentru că reprezintă un real pericol, dacă statele care ar putea prelua animalele pentru rezervațiile naturale refuze să ne ajute. Problema exportului de urși încă mai poate fi discutată cu țările UE.

 

×
Subiecte în articol: urs impuscat