x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții imunocompromiși cer anticorpi monoclonali pentru prevenirea COVID-19 

Pacienții imunocompromiși cer anticorpi monoclonali pentru prevenirea COVID-19 

de Monica Cosac    |    01 Mar 2022   •   07:15
Pacienții imunocompromiși cer anticorpi monoclonali pentru prevenirea COVID-19 

Persoanele cu imunodeficiențe primare, bolnavii de cancer, pacienții care au trecut printr-un transplant de organe sau care fac dializă se numără printre oamenii al căror sistem imunitar nu produce suficienți anticorpi ca urmare a vaccinării și, prin urmare, rămân extrem de vulnerabili în fața maladiei COVID-19.

 

 „În prezent nu avem o soluție” pentru aceste categorii de pacienți cronici vulnerabili, atrag atenția mai multe organizații de pacienți, care solicită statului român să asigure accesul la prevenție împotriva formelor grave de COVID-19 prin profilaxia cu anticorpi monoclonali cu acțiune lungă. 

Dacă pentru majoritatea oamenilor transmiterea accelerată a tulpinii Omicron pe teritoriul țării noastre nu este problematică, deoarece simptomele cauzate de această variantă par să fie mai ușor de gestionat, pentru pacienții imunocompromiși realitatea rămâne una sumbră.

„Este o problemă vitală”

Chiar dacă măsurile luate de statul român pentru controlul pandemiei - precum vaccinarea, introducerea dozei booster și menținerea măsurilor de protecție - sunt binevenite și încă foarte necesare, pentru anumite categorii de pacienți, aceste măsuri nu sunt suficiente, avertizează reprezentanții mai multor organizații de pacienți din țara noastră.

„Este vorba de pacienții diagnosticați cu diferite tipuri de cancer, pacienții transplantați, pacienții dializați sau cu afecțiuni autoimune și inflamatorii care pot compromite sistemul imun. Unele tratamente pe care le iau pacienții cronici, prin mecanismul lor de acțiune, pot bloca sistemul imun să producă anticorpii care să îi protejeze de infecția cu SARS-COV2 și formele grave de COVID-19. De asemenea, sunt persoane care se nasc cu sistem imun deficitar, așa cum este cazul persoanelor diagnosticate cu imunodeficiențe primare”, se arată într-un document semnat de reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România, Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociației Transplantaților din România, Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA, Asociației Pacienților cu Imunodeficiențe Primare din România și Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. 

Soluția actuală: să stea închiși în casă

Din dorința de a reveni la normal, tot mai mulți oameni vor renunța total la măsurile de protecție, chiar dacă pandemia nu s-a încheiat, iar situația prin care trec aceste categorii de pacienți este „foarte îngrijorătoare”, mai spun reprezentanții pacienților, subliniind că singura soluție găsită de stat pentru ei este să continue să stea acasă, să nu ia contact cu alte persoane. 

Prin urmare, asociațiile de pacienți cer să fie implementate urgent soluții, precum accesul la anticorpi monoclonali ca profilaxie primară, tratament care poate fi  accesat printr-o autorizație de nevoi speciale.  

„Adresăm un apel de a se continua demersurile necesare pentru a avea disponibilă cât mai repede și combinația de anticorpi monoclonali cu acțiune lungă, administrată în scop profilactic, terapie aflată în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului, astfel încât să asigurăm protecție și pacienților care sunt la risc crescut de infectare cu SARS-COV2 și al cărui sistem imun nu poate genera suficienți anticorpi prin vaccinare”, se arată în documentul remis cotidianului Jurnalul.

„În prezent nu avem o soluție pentru acești pacienți al căror sistem imun nu produce suficienți anticorpi ca urmare a vaccinării și care rămân extrem de vulnerabili. Ei sunt pur și simplu încurajați să continue să stea acasă, să nu ia contact cu alte persoane, așa cum au făcut încă de la începutul pandemiei”, atrag atenția semnatarii documentului.

Aproximativ 2% din populația globală este considerată cu risc crescut de răspuns inadecvat la un vaccin COVID-19.

×