x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Părinţi de Sărbători pentru copiii nimănui

Părinţi de Sărbători pentru copiii nimănui

de Mariana Zaharia    |    20 Dec 2018   •   19:30
Părinţi de Sărbători pentru copiii nimănui

Orfanii din centrele de plasament aşteaptă să fie luaţi într-o familie, de Sărbători. Copiii care nu mai au pe nimeni pot petrece Crăciunul cu oameni care vor să le facă o bucurie, dar doar după ce dosarele celor care îi invită sunt verificate de către inspectorii de la Protecţia Copilului. În judeţul Argeş, anual, zeci de băieţi şi fete merg acasă la oameni cu care nu au nicio legătură de sânge şi rămân acolo pe toată perioada vacanţei de iarnă. Acum sunt 11 cei care aşteaptă să iasă din centre.

Cinci fete şi şase băieţi care sunt în grija Direcţiei pentru Protecţia Copilului Argeş vor pleca în familii, de Sărbători, la oameni cu care nu au vreo legătură. Se numesc familii de ataşament şi sunt verificate la sânge înainte de a putea lua acasă vreun copil, aşa că procedurile încep cu o lună înainte de Crăciun, după o cerere depusă la Protecţia Copilului. Inspectorii le cer celor care ţin loc de părinţi caziere judiciare, caracterizări de la vecini şi rude, date despre starea financiară, dar şi adeverinţe de la locurile de muncă. Toate îi sunt date unui manager de caz, care merge apoi la locuinţa familiei şi verifică dacă ceea ce apare în hârtii coincide cu realitatea. Acesta este cel care aprobă ieşirea din centru pentru un copil şi ţine legătura permanent cu el. „Soţii sau cei care îi iau sunt evaluaţi psihologic înainte, ca să fim siguri că sunt apţi şi copiii sunt în siguranţă. Cerem inclusiv acte medicale, ca să vedem dacă persoanele au sau nu vreo problemă de sănătate. Dacă toate condiţiile sunt îndeplinite, întrebăm copiii dacă vor să meargă, pentru că e nevoie de acceptul lor. La noi sunt cereri din partea celor la care au mai mers, aşa că nu am refuzat niciuna şi vor pleca toţi cei 11 copii. Cel mai mic are şase ani, iar cel mai mare va împlini 18 ani peste două luni”, explică Mariana Marinescu, şeful Serviciului management de caz din cadrul Protecţiei Copilului Argeş.

Legea 272 privind Protecţia Copilului cuprinde toate condiţiile pe care e nevoie să le îndeplinească cei care vor să ia copii acasă în vacanţă, şi prevede că managerul de caz este direct răspunzător de starea copilului. Cei de la Protecţia Copilului Argeş spun că familiile care vin la ei sunt aceleaşi în fiecare an şi că au o stare materială bună. Unii au copii, iar alţii sunt deja bunici. Au fost şi situaţii în care copiii s-au întors mai devreme în centrul de plasament: unei familii i-a murit o rudă, aşa că a fost nevoită să ducă înapoi micuţul luat acasă.

CITAT

Familia trebuie să aibă un telefon deschis tot timpul pentru ca managerul de caz să poată vorbi cu copilul. De asemenea, cel responsabil poate merge acasă la persoanele respective, fără să anunţe, ca să se asigure că totul e în regulă, pentru că, altfel, răspunde.

Mariana Marinescu, Protecţia Copilului Argeş

×
Subiecte în articol: parinti sarbatori orfani